Στουρνάρας: Μετά από συμφωνία με τρόικα ενεργοποιείται ο μηχανισμός διόρθωσης ελλείμματος

Ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης του ελλείμματος, ο οποίος προβλέπει ότι για κάθε απόκλιση από το στόχο των αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να λαμβάνονται αντισταθμιστικά δημοσιονομικά μέτρα αντίστοιχα με το 50% του κενού, θα τεθεί σε ισχύ μονάχα έπειτα από συμφωνία της ελληνικής πλευράς με την τρόικα.

Όπως αναφέρει έγγραφο που διαβίβασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στη Βουλή, ο αυτόματος μηχανισμός «ενεργοποιείται [...] μόνο μετά από συμφωνία της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των δανειστών».

Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε ως απάντηση σε ερώτηση που έθεσε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, αναφορικά με το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί η ρήτρα αυτόματης διόρθωσης λόγω της αποχώρησης των υποψήφιων ρώσων επενδυτών από τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ.

Η κ. Κόλλια Τσαρουχά ζητούσε να ζητούσε από τον κ. Στουρνάρα να ενημερώσει τη Βουλή «αν θα εφαρμοστούν νέα μέτρα λιτότητας εις βάρος του ελληνικού λαού μετά το ναυάγιο στη διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ».

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για το 2013 ανέρχεται στα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως διευκρινίζει τέλος ο υπουργός Οικονομικών, «η μη επιτυχής ολοκλήρωση της αξιοποίησης ενός από τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ δεν ακυρώνει το σύνολο του εκτελούμενου προγράμματος αποκρατικοποίησης ούτε τη σημασία του για την ελληνική οικονομία».
Πηγή: Αντώνης Αντζολέτος, Newsdesk ΣΚΑΪ