Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει επανέναρξη short-selling για τραπεζικές μετοχές

Η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχεδιάζει να άρει την απαγόρευση για το short-selling των τραπεζικών μετοχών τον Αύγουστο, έπειτα από την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας μας, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, επικαλούμενο ως πηγή έναν ανώτερο αξιωματούχο.

«Πρόθεσή μας είναι να άρουμε την απαγόρευση μόλις ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση», δήλωσε χαρακτηριστικά η πηγή του διεθνούς πρακτορείου, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, προσθέτοντας πως η εν λόγω κίνηση έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η απαγόρευση του short-selling είχε τεθεί σε εφαρμογή από το 2011 του προκειμένου να προστατευθούν οι επενδυτές εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.

Στην συνέχεια, τον Ιανουάριο, το short-selling επιτράπηκε εκ νέου για μη τραπεζικές μετοχές. Τα τραπεζικά «χαρτιά» παρέμειναν εκτός δεδομένου ότι βρισκόταν σε εξέλιξη η όλη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

Η διαδικασία αυτή ωστόσο έκλεισε το κρίσιμο στάδιο των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου την Τρίτη, με την επιτυχημένη ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς.

Το short-selling είναι μία πρακτική που επιτρέπει σε επιθετικούς επενδυτές να «δανείζονται» μία μετοχή, να την πωλούν ενώ η τιμή της είναι ψηλά, με την προσδοκία όμως ότι θα πέσει, και έπειτα να την ξαναγοράζουν στην μειωμένη τιμή, κερδίζοντας έτσι χρήματα. Συνεπώς, όσοι εμπλέκονται σε short-selling κερδίζουν από την προσωρινή πτώση στην αξία των μετοχών.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ