Σχέδια για δάνεια έως 100 δισ. στον Νότο επεξεργάζονται Κομισιόν και ΕΤΕπ

Σχέδιο για την μόχλευση κεφαλαίων που θα αποφέρουν δάνεια ύψους 55 έως 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρήσεις του Ευρωπαϊκού Νότου εξετάζουν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη οι δύο οργανισμοί.

Σύμφωνα με την επίμαχη έκθεση, Κομισιόν και ΕΤΕπ επεξεργάζονται τρεις στρατηγικές για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν δεσμευθεί για τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2014-2020, επιδιώκοντας έναν συνδυασμό παροχής δανειακών εγγυήσεων και τιτλοποιήσεων.

Το πρώτο εξεταζόμενο σενάριο προβλέπει τη μόχλευση των 10 δισ. με κύριο στόχο την παροχή δανειακών εγγυήσεων, και απώτερο σκοπό την διασφάλιση δανείων ύψους 55 έως 58 δισεκατομμυρίων ευρώ προς επιχειρήσεις του Νότου.

Η δεύτερη στρατηγική προβλέπει την παροχή εγγυήσεων για νέα και υφιστάμενα δάνεια αφότου τιτλοποιηθούν, αλλά μονάχα σε εθνικό επίπεδο. Δηλαδή, δάνεια προς ελληνικές επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν εγγυήσεις από το μέρος των 10 δισ. που αναλογεί στην Ελλάδα.

Αφότου οι ισπανικές τράπεζες τιτλοποιήσουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, και αντλήσουν κεφάλαια από την πώληση των εν λόγω τίτλων, θα πρέπει να παράσχουν νέες πιστώσεις σε εταιρείες που θα ισοδυναμούν με τα κεφάλαια που θα αποσπάσουν από τις πωλήσεις.

Αυτό το ενδεχόμενο θα πετύχαινε την διάθεση δανείων ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν και της ΕΤΕπ.

Η τελευταία εξεταζόμενη επιλογή είναι παραπλήσια με την δεύτερη, αλλά δεν θέτει ως όριο των εγγυήσεων το ποσοστό που αντιστοιχεί στο εκάστοτε κράτος μέλος, αλλά το σύνολο των 10 δισεκατομμυρίων που προβλέπει ο προϋπολογισμός της Ε.Ε..

Αυτή η επιλογή εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να «αγγίξει» περίπου 1 εκατομμύριο μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ενωμένη Ευρώπη.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ