Συνάντηση Σαμαρά με αντιπροσωπεία αζέρικου κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ την Τετάρτη

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος πρόκειται να έχει την Τετάρτη αντιπροσωπεία της κοινοπραξίας Σαχ Ντενίζ, που εκμεταλλεύεται το ομώνυμο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Αζερμπαιτζάν, ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης για την επιλογή του αγωγού που θα κατασκευαστεί για να μεταφέρει το αέριο στην Ευρώπη.

Αυτό ανέφεραν την Τρίτη, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο ΥΠΕΚΑ, παράγοντες του υπουργείου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκφράζοντας παράλληλα συγκρατημένη αισιοδοξία για την επικείμενη απόφαση.

Η κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ, όπου συμμετέχουν η κρατική αζέρικη εταιρεία Socar και η BP, αναμένεται να ανακοινώσει εντός ημερών την απόφασή της για το εάν θα χρησιμοποιήσει τον σχεδιαζόμενο αγωγό TAP, τον οποίο στηρίζει και η Ελλάδα, ή τον ανταγωνιστικό Nabucco West, για την μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα έκλεισε και η τελευταία εκκρεμότητα με τον ΤΑΡ, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας φιλοξενούσας χώρας.

Μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ιωάννης Μανιάτης, έθεσε ως βασικό στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω της ανάπτυξης.

Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης τόνισε επίσης ότι ο ευρωπαϊκός νότος οφείλει να συμβάλει και στην επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος που έρχεται, όπως είπε, οσονούπω στην Ε.Ε. και δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας.

Ο απερχόμενος υπουργός, Ευάγγελος Λιβιεράτος, καλωσόρισε «στο σπίτι του» τον κ. Μανιάτη και στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του, ως υφυπουργού κατά την περίοδο 2009-2012 στην ανάδειξη του θέματος των ερευνών για υδρογονάνθρακες. Ευχαρίστησε επίσης τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του αλλά και τη στήριξη σε δύσκολα σημεία κατά τον χρόνο που πέρασε.

Στη στενή και άψογη συνεργασία με τον απερχόμενο υπουργό «στάθηκαν» ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης και ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ