Κλείσιμο

ΥΠΕΚΑ: Ανακοινώθηκε η συμφωνία για τον TAP – Δηλώσεις Μπαρόζο για TAP και Nabucco

Ανακοινώθηκε επίσημα από το ΥΠΕΚΑ η συμφωνία με την κοινοπραξία του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP) για το κείμενο της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας (Host Government Agreement).

«Η συμφωνία αυτή», τονίζει το ΥΠΕΚΑ, «αποτελεί το τελικό στάδιο των προσπαθειών της χώρας μας για την υποστήριξη του αγωγού TAP».

Η επίσημη τελετή για την υπογραφή σε υπουργικό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου δήλωσε:
«Με τη σημερινή οριστικοποίηση του Host Goverment Agreement για τον TAP, η χώρα μας δίνει ένα ακόμη πλεονέκτημα υπέρ του αγωγού φυσικού αερίου TAP στη διαδικασία επιλογής από την κοινοπραξία Shah Deniz II ενόψει των τελικών αποφάσεών της. Η ισχυρή δέσμευση της χώρας μας με την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σε αγαστή συνεργασία με την Ιταλία και την Αλβανία ανέδειξε τον TAP σε ισχυρό διεκδικητή και ισότιμο αντίπαλο του Nabucco West για την εναλλακτική τροφοδοσία και ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τελευταίες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα ενισχύουν τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας και επιβεβαιώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει ξανά για τη χώρα μας».

Εν τω μεταξύ, τη στρατηγική σημασία των δύο αγωγών φυσικού αερίου, Νabucco και ΤΑP για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, υπογράμμισε, από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.

«Τόσο ο Nabucco West όσο και ο Trans-Adriatic Pipeline (TAP) είναι στρατηγικής σημασίας για τη διαφοροποίηση της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη και για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας», δήλωσε ο Ζ. Μπαρόζο.

Όπως σημείωσε ο Ζ. Μπαρόζο, το σχέδιο αυτό θα φέρει αρχικά 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη από το 2019, ενώ μεσοπρόθεσμα θα καλύψει πάνω από το 10% των ετήσιων αναγκών για φυσικό αέριο στην ΕΕ, «συμβάλλοντας στην ενεργειακή μας ασφάλεια, τη σταθερότητα των τιμών, στην ανάπτυξη και στην απασχόληση».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν παραδέχθηκε ότι το σχέδιο είναι επωφελές τόσο για τη χώρα του, η οποία θα ωφεληθεί από τη σταθερή αγορά της ΕΕ, όσο και για την ΕΕ, η οποία θα έχει εναλλακτική πηγή ενέργειας φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. «Είμαι ικανοποιημένος, γιατί μετά την υπογραφή της στρατηγικής συνεργασίας για την ενέργεια με την ΕΕ, το 2011 στο Μπακού, βλέπουμε απτά αποτελέσματα στην εφαρμογή του σχεδίου για τον διάδρομο του φυσικού αερίου» δήλωσε ο Πρόεδρος Αλίεφ, προσθέτοντας ότι το σχέδιο ενισχύει τις σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με την ΕΕ.
Πηγή: skai.gr