Κλείσιμο

Αζερμπαϊτζάν: Η Socar ανακοίνωσε συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ για το ΔΕΣΦΑ

Η κρατική ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για να αγοράσει ποσοστό 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας), αναφέρει στην ιστοσελίδα της η αζέρικη εφημερίδα Azernews.

Η συμφωνία έγινε με το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Συμβουλευτικές ομάδες της Socar και του ΤΑΙΠΕΔ εργάζονται στα τελευταία τεχνικά ζητήματα της συμφωνίας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Socar Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ, η απόφαση για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ είναι εναρμονισμένη με τις υφιστάμενες υψηλού επιπέδου σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν, όπως και μεταξύ της Socar και των κορυφαίων ελληνικών ενεργειακών εταιρειών.

«Η Socar, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία με τα συστήματα αγωγών φυσικού αερίου στην περιοχή της Κασπίας, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να αρχίσει να εργάζεται στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για το πρώτο σχέδιό μας αυτού του τύπου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο κ. Αμπντουλάγιεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αζέρικη εταιρεία είναι πολύ αισιόδοξη σχετικά με τη μελλοντική συνεργασία, ενώ νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η απόκτηση των μετοχών του ΔΕΣΦΑ σημαίνει την πρόσβαση της αζέρικης εταιρείας στην αγορά της διανομής φυσικού αερίου.

Την ίδια ώρα, η ρωσική κρατική εταιρεία αερίου Gazprom δηλώνει, σύμφωνα με το Reuters, ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε νέο ενδεχόμενο διαγωνισμό πώλησης της ΔΕΠΑ.

Στο μεταξύ, υπογράφηκε αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ της κυβέρνησης και της Κοινοπραξίας κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAΡ η "Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας" (Host Government Agreement-HGA).

Η συμφωνία ήταν η μοναδική βασική εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας του αγωγού που έχει ήδη υποβληθεί στην Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να επιλεγεί ο αγωγός που θα μεταφέρει το αέριο προς την Ευρώπη. Εκτός από τον TAP, που ακολουθεί τη διαδρομή από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι την Ιταλία μέσω Αλβανίας και υποθαλάσσιου αγωγού, υποψήφιος είναι και ο αγωγός Ναμπούκο, που διέρχεται εκτός Ελλάδας, μέσω Τουρκίας και Βουλγαρίας προς την κεντρική Ευρώπη.

Ορισμένες πηγές της κυβέρνησης συνδέουν την απόφαση για τον TAP με την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, που είναι σε εξέλιξη με μοναδικό υποψήφιο την αζέρικη εταιρία φυσικού αερίου Sοcar.

Πηγή: skai.gr