Eurogroup: Κατ' αρχήν συμφωνία για την διάσωση των τραπεζών μέσω ESM

Σε συμφωνία επί της αρχής για την διάσωση συστημικών ευρωπαϊκών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) κατέληξαν την Πέμπτη οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο μηχανισμός θα διαθέσει κεφαλαία 60 δισ. ευρώ, ενώ οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεισφέρουν το 20% για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους.

Η επιλογή της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης θα εξετάζεται μόνο στην περίπτωση που η κρατική στήριξη θα έθετε σε κίνδυνο την σταθερότητα μιας εθνικής κυβέρνησης καθώς και μόνο αν η τράπεζα είναι συστημική.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταισελμπλουμ τόνισε οτι η επιλογή της αναδρομικής εφαρμογής της απόφασης είναι διαθέσιμη χαρακτηρίζοντάς της ως ιδιαίτερα σημαντική. Πάντως, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέρριψαν το αίτημα της Κύπρου για πρόσθετη βοήθεια.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας κατά την συνεδρίαση του Eurogroup τονισε ότι παρά τα συμπτώματα εσωστρέφειας των τελευταίων ημερών, η χώρα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί και πριν το φθινόπωρο η εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 8,1 δισ. ευρώ.

Παραδέχτηκε πάντως ότι η χώρα έχει καθυστερήσει σημαντικά στον τομέα της αναμόρφωσης του δημοσίου τομέα και ειδικότερα στο θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Προειδοποιήσεις σε αυστηρούς τόνους, αλλά και κάλεσμα υπευθυνότητας προς την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, απηύθυνε από την πλευρά της η Ευρωζώνη, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Η Ελλάδα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η προωθούμενη οδηγία για το ποιος θα επιβαρύνεται με το κόστος από τη διάσωση των τραπεζών θα συζητηθεί στην σημερινή συνεδρίαση του Εcofin.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ