Θεσσαλονίκη: Αύξηση για τις ελληνικές εξαγωγές στο πρώτο τρίμηνο του 2013

Αύξηση 5% σε σχέση με πέρυσι, σε αντίθεση με την οριακή πτώση, που κατεγράφη στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών εξαγωγών, σημείωσαν οι ελληνικές πωλήσεις αγαθών στο εξωτερικό στο πρώτο τρίμηνο του 2013, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική τους εν μέσω κρίσης, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς. Ο ίδιος σημείωσε, πάντως, ότι για να διατηρηθεί αυτή η δυναμική, οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις χρειάζονται πολιτική σταθερότητα και ρευστότητα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με επεξεργασία, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ σε στοιχεία της Eurostat, η μείωση των ευρωπαϊκών εξαγωγών αποδίδεται στην πτωτική τάση των εξαγωγών ισχυρών οικονομιών της Γερμανίας (-1%), Γαλλίας (-3%), Ιταλίας (-1%), Ολλανδίας (-0,3%), που συνολικά συμμετέχουν με 53,6% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης για το ίδιο διάστημα οι εξαγωγές αγαθών σημείωσαν μείωση κατά 1,2%, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών κατέγραψαν άνοδο κατά 5%. Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 η Ελλάδα κατέλαβε την 19η θέση στην εξαγωγική δραστηριότητα στο σύνολο των 27 κρατών μελών.

Η συνεισφορά των ελληνικών εξαγωγών στο ΑΕΠ της χώρας για το πρώτο τρίμηνο του 2013 υπολογίζεται σε 15,5%, ποσοστό υψηλότερο κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες από το πρώτο τρίμηνο 2012. Αντίστοιχα, η εξαγωγική επίδοση των ΕΕ-27 κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 35,6%, γεγονός που αποδεικνύει την υστέρηση της χώρας μας σε αυτό το πεδίο, παρά την άνοδο.

Σε κλαδικό επίπεδο, οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών ενισχύθηκαν στο πρώτο τρίμηνο κατά 16,3%, έναντι μείωσης 8% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι ελληνικές εξαγωγές βιομηχανικών αγαθών μειώθηκαν κατά 5,4%, ενώ οι ευρωπαϊκές αυξήθηκαν κατά 2%.

Πρώτος εξαγωγικός εταίρος η Τουρκία

Αναφορικά με τους εξαγωγικούς προορισμούς, η Τουρκία, λόγω των πετρελαιοειδών, αποτελεί πλέον τον πρώτο εξαγωγικό μας εταίρο, με μερίδιο 10,8% το εξεταζόμενο διάστημα, ενώ ακολουθούν η Ιταλία με 9,6% η Γερμανία με 6,7%, το Γιβραλτάρ με 5,1% -επίσης λόγω πετρελαιοειδών–, η Βουλγαρία και η Κύπρος με 4%. Μεταξύ των βασικών εμπορικών εταίρων της Ελλάδας στην Ευρώπη, πτώση καταγράφεται σε ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία, ενώ ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές εξαγωγές σε Τουρκία, Νότιο Κορέα, Ρωσία και Ελβετία.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή: skai.gr