Κλείσιμο

Επισπεύδεται η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ για να κλείσει η τρύπα στα έσοδα

O κίνδυνος να απαιτηθούν νέα μέτρα περικοπής δαπανών «κρύβει» η ενδεχόμενη αποτυχία είσπραξης των εσόδων που έχουν προβλεφθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για φέτος.
Στο Μνημόνιο περιλαμβάνεται ρήτρα, που προβλέπει τη λήψη μέτρων σε ποσοστό 50% του κενού των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά στο οικονομικό επιτελείο προνόησαν και «λείαναν» τη ρήτρα αυτή στην τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναδεικνύουν το πόσο δύσκολο είναι τελικά να εισπραχθούν τα 2,6 δισ. ευρώ φέτος ή ακόμα και τα 2 δισ. ευρώ που ανεπισήμως φέρεται να έχουν συμφωνήσει τρόικα και κυβέρνηση ότι είναι ο νέος στόχος για το 2013. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, το πρόγραμμα βασίζεται σε δύο σχέδια ιδιωτικοποιήσεων, που παρουσιάζουν προβλήματα:

1. ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Η συμμετοχή των Ρώσων επενδυτών εξασφάλιζε σε κάποιο βαθμό ένα μεγάλο τίμημα για ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ. Οι χθεσινές εξελίξεις, όμως, δυσκολεύουν το όλο εγχείρημα. Και μάλιστα πολύ περισσότερο αν συνυπολογιστεί ότι οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν πρόβλημα και στην αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, που συμμετέχουν με 35% σε ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και σε αυτό τον διαγωνισμό πωλούσαν και τα ΕΛΠΕ το ποσοστό τους. Ενας ακόμη παράγοντας που περιπλέκει την κατάσταση είναι ότι στα ΕΛΠΕ συμμετέχει με 42% ο όμιλος Λάτση. Αυτό σημαίνει πως οποιοσδήποτε αγοραστής θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία και με τον όμιλο Λάτση. Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προηγηθεί η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ. Σενάριο, όμως, που είχε μελετηθεί και στο παρελθόν και εγκαταλείφθηκε λόγω της πολύπλοκης μετοχικής σύνθεσης που προαναφέρθηκε. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται αντιληπτό ότι η διαδικασία αποκρατικοποίησης των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ δεν είναι καθόλου απλή, ακόμη και αν προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός.

2. ΟΠΑΠ. Μπορεί ο διαγωνισμός για την πώληση του ΟΠΑΠ να ολοκληρώθηκε, αλλά ακόμα υπάρχουν προβλήματα για την αποκρα τικοποίησή του. Εως τώρα δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για την πώληση της άδειας των κρατικών λαχείων και την υποστήριξη του ΟΠΑΠ σε θέματα τεχνολογίας, με την Emma Delta (νικήτρια του διαγωνισμού) να έχει στείλει εξώδικα για τις συμβάσεις αυτές.

Τα προβλήματα αυτά δημιουργούν ανησυχία τόσο στο οικονομικό επιτελείο όσο και στην τρόικα, που θεωρεί ότι πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων για φέτος.

Μάλιστα, το θέμα είναι ένα από τα κυριότερα ζητήματα που θα εξεταστούν σε αυτό τον έλεγχο. Και στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος να ζητήσει η τρόικα την ενεργοποίηση της ρήτρας λήψης μέτρων περικοπής δαπανών για να καλυφθεί η «τρύπα» του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Ωστόσο, υπάρχει μία λεπτομέρεια που μπορεί να χρησιμοποιήσει η ελληνική πλευρά για να αποφύγει τα νέα μέτρα.

Στην επικαιροποίηση του Μνημονίου, τον Μάιο, προστέθηκε η φράση στη σχετική ρήτρα ότι «εκτός και αν δεν συμφωνηθούν με Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ άλλα μέτρα». Στο πλαίσιο αυτό, δεν κρίνεται απαραίτητη η άμεση λήψη μέτρων, αλλά πρώτα θα αναζητηθούν με την τρόικα άλλοι τρόποι για να καλυφθεί πιθανό κενό στα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων.
Πηγή: Του Σωτήρη Νίκα - Η Καθημερινή