Ναυάγιο ΔΕΠΑ: Αιχμές Σταυρίδη και για την Κομισιόν

Την προκήρυξη νέου διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, το συντομότερο δυνατόν, με συνθήκες που διασφαλίζουν πιο γρήγορες εγκρίσεις από τα κοινοτικά όργανα προανήγγειλε μέσω του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου) Στέλιος Σταυρίδης, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που θα εξεταστούν άμεσα μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος της Gazprom.

Ο κ. Σταυρίδης άφησε αιχμές για τη στάση της Ευρώπης, εκτιμώντας ότι η αδυναμία έγκαιρης έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επηρέασε και την απόφαση των Ρώσων. «Δεν μπορείς να περιμένεις ένα χρόνο για έγκριση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι σαφές ότι θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, δεδομένου ότι σε αυτόν δεν υπήρξε προσφορά. Εμείς σαν ΤΑΙΠΕΔ πήραμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μεγιστοποιήσουμε τον ανταγωνισμό και να έρθει με τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσφορα. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις (...) οι Ρώσοι δεν ήρθαν για λόγους που μας ξεπερνούν» πρόσθεσε.

«Είναι προφανές ότι για λόγους που δεν είναι δικοί μας επέλεξαν να μην συμμετέχουν, όμως υπάρχει και το επιχειρηματικό ρίσκο όταν κανείς αγοράζει μια εταιρεία αγοράζει και τα υπόλοιπα των πελατών της αυτό θα δικαιολογούσε μια μικρή μείωση τμήματος, όχι αποχή από το διαγωνισμό» σημείωσε.

«Οι Ρώσοι ανέφεραν ότι δεν διασφαλίστηκαν τα χρέη των ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ. Όταν αγοράζεις μια εταιρεία αγοράζεις και λογαριασμούς εισπρακτέους. Δίναμε εγγυήσεις...» σημείωσε ο κ. Σταυρίδης. Δήλωσε πάντως ότι η δεύτερη ανακοίνωση της Gazprom (παρακάτω) που κάνει λόγο για στρατηγική συμμαχία είναι πολύ θετική.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ διευκρίνισε ότι το Ταμείο διαπραγματεύτηκε επί μακρόν με την Gazprom, και δεν διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση. Τόνισε επίσης, ότι υπάρχει καλή προσφορά από τη SOKAR για τη ΔΕΣΦΑ.

Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη ανακοίνωσή της η Gazprom αναφέρει ο λόγος πίσω από την απόφασή της να αποσυρθεί ήταν το ότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί έως την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας, μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει «περίπου έναν χρόνο», όπως δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας Σεργκέι Κουπριάνοφ.

Η Gazprom δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά, και προτίθεται να ενισχύσει την εμπλοκή της και να διευρύνει τις συνεργασίες της στον ελληνικό ενεργειακό κλάδο, δήλωσε αργότερα ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ.

Δεν υπήρξε καμία ανάμειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, δήλωσε την Δευτέρα η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πια Αρενκίλντε, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, τα οποία χαρακτήρισε αβάσιμα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ