Σε νέο διαγωνισμό για ΔΕΠΑ προσανατολίζεται η κυβέρνηση, μετά την απόσυρση Gazprom

Σε νέο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως δήλωσε την Δευτέρα ο υφυπουργός Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, έπειτα από την απόφαση της ρωσικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom να μην καταθέσει δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση της εταιρείας.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την ρωσική εταιρεία, με την ελληνική κυβέρνηση να περιμένει επίσημα τη θέση του ρωσικού κολοσσού για τους λόγους που αποχώρησε από τον διαγωνισμό.

Το υπουργείο εικάζει ότι οι λόγοι για τους οποίους η Gazprom αποφάσισε τελικά να μην καταθέσει πρόσφορα ήταν οι όροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρώντας ότι θα δημιουργούσαν προβλήματα στην επένδυση.

Υπενθυμίζεται πως σε ανακοίνωσή της η Gazprom αναφέρει ο λόγος πίσω από την απόφασή της να αποσυρθεί ήταν το ότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί έως την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας, μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει «περίπου έναν χρόνο», όπως δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ.

Επιπλέον, η ρωσική εταιρεία τονίζει τις οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν στην ΔΕΠΑ, λόγω μη πληρωμών από καταναλωτές.

Απαντώντας στις συγκεκριμένες αιτιάσεις, ο υφυπουργός Ενέργειας σχολίασε ότι όλοι οι υποψήφιοι επενδύτες ήταν ενήμεροι για τα χρέη της ΔΕΠΑ, και προσέθεσε ότι στην ελεύθερη αγορά αναλαμβάνονται και ρίσκα.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για το ένα ο πρωθυπουργός εκτάθηκε από την απόσυρση της Gazprom, ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει εκτεθεί και θα συνεχίσει να βλέπει τους υποψήφιους επενδύτες, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), δεδομένης της συμμετοχής αζέρικης εταιρείας Socar στον διαγωνισμό, ο κ. Παπαγεωργίου εκτίμησε πως, εφόσον η προσφορά της Socar προκριθεί, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η επιλογής του νότιο αγωγού TAP (που θα διέρχεται και μέσω της Ελλάδας) για την διοχέτευση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Πηγή: Νίκος Υποφάντης