Ρουμελιώτης: Η κυβέρνηση Παπανδρέου αρνήθηκε «κούρεμα»

Έντονα επικριτικός για τη στάση της Ευρώπης, αλλά και της κυβέρνησης Παπανδρέου, αναφορικά με το πρώτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας (2010-2012), εμφανίστηκε στο ΣΚΑΪ ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

«Ήταν μια πρωτόγνωρη τότε η κατάσταση, ήταν απροετοίμαστη η κυβέρνηση και η Ευρωζώνη υπήρχαν τεράστια πολιτικά προβλήματα για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους. Καθυστέρησαν απίστευτα οι Ευρωπαίοι να πάρουν απόφαση, αλλά και εμείς δεν δείξαμε τον καλύτερο εαυτό μας, δεν διεκδικήσαμε την απομείωση του ελληνικού χρέους» υπογράμμισε.

Ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε ότι το Ταμείο αντιμετώπισε ένα δίλημμα: Είτε δεν θα χρηματοδοτούσε το ελληνικό πρόγραμμα ή θα άλλαζε το καταστατικό για να διευρύνει τους όρους και τα κριτήρια βοήθειας. «Επέλεξε το δεύτερο, γιατί το συστημικό ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να είναι πολύ σοβαρό» σημείωσε.

Η ελληνική πλευρά πρέπει να πραγματοποιήσει πρωτογενές πλεόνασμα (...) και μετά να διεκδικήσει αναδιάρθρωση του χρέους
Όπως τόνισε, η ΕΕ θέλει να καλύψει τα δικά της σφάλματα και δεν έχει τη γενναιότητα να αποδεχθεί όσα αυταπόδεικτα λεει το Ταμείο.

Σημείωσε ότι με την αντιπαράθεση ΔΝΤ – Κομισιόν ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, καθώς αποδεικνύεται ότι έγιναν τεράστια λάθη, όπως διαφαίνεται και από τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιστημόνων και ΜΜΕ.

«Η ελληνική πλευρά πρέπει να πραγματοποιήσει πρωτογενές πλεόνασμα έως το τέλος του χρέους και μετά να διεκδικήσει αναδιάρθρωση του χρέους που οι Ευρωπαίοι δεν νομίζω ότι μπορούν να την αποφύγουν. Όσο γρηγορότερα γίνει το νέο ‘κούρεμα’ τόσο το καλύτερο για την ελληνική οικονομία. Αμφιβάλω αν θα δοθούν άλλα λεφτά στην Ελλάδα» επισήμανε.

Εξήγησε ότι η έκθεση του Ταμείου αποτελεί καταστατική δέσμευση, και πραγματοποιείται ανά τριετία προκειμένου να αξιολογούνται τα προγράμματα χρηματοδότησης σε διάφορες χώρες.

«Τρία χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ κατήρτισαν την έκθεση για να δουν τι δεν πήγε καλά. Μέσα από αυτή την έκθεση ασκείται κριτική στο ίδιο το Ταμείο, τους Ευρωπαίους, και στην κυβέρνηση Παπανδρέου» τόνισε.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας