Κλείσιμο

Ντράγκι: Η ευρωζώνη οδεύει προς την ανάκαμψη εντός του 2013

Την πεποίθησή του ότι η οικονομία της ευρωζώνης οδεύει προς την ανάκαμψη προς το τέλος του έτους εξέφρασε την Δευτέρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

«Η οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ παραμένει δύσκολη αλλά υπάρχουν ορισμένα σημάδια πιθανής σταθεροποίησης και το βασικό μας σενάριο εξακολουθεί να είναι αυτό της σταδιακής ανάκαμψης που θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι, στο πλαίσιο της ομιλίας που έδωσε στη Διεθνή Νομισματική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σαγκάη.

Στρέφοντας το βλέμμα του στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι στάθηκε στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που θεσπίστηκε στα τέλη του 2012, υπογραμμίζοντας πως οι απειλές της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να καθησυχαστούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, από τις οποίες «το σύνολο των οικονομικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών, των τραπεζών και των νοικοκυριών, επωφελούνταν».

Παρά ταύτα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας, ο χρόνος που δόθηκε στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χάρη στο πρόγραμμα της ΕΚΤ δεν σημαίνει πως πρέπει να υπάρξει απόκλιση από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

«Προκειμένου να εμπνέουν εμπιστοσύνη, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να εμμείνουν στη μεταρρυθμιστική τους ατζέντα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. «Μόνο μέσω της επιδίωξης αυτών των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί η ανταγωνιστικότητα των οικονομικών της ευρωζώνης στην παγκόσμια αγορά να αποκατασταθεί», συμπλήρωσε.

Τα σχόλια του κ. Ντράγκι έρχονται περίπου έναν μήνα αφότου η ΕΚΤ μείωσε δύο εκ των βασικών επιτοκίων που τηρεί σε ιστορικά χαμηλά, δίχως μάλιστα να αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων. Η επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωτράπεζας είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ