Κλείσιμο

ΕΕ: Δραστικό «κούρεμα» στο φόρο για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

Δραστικό «κούρεμα» στο... φόρο για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές φέρονται να σχεδιάζουν οι ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, σχεδιάζουν να τον μετριάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, μειώνοντας κατά πολύ το ύψος του, έως και κατά 90%, και καθυστερώντας για χρόνια την εφαρμογή του, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί θα σηματοδοτήσει μια σημαντική νίκη για τις τράπεζες και τους χρηματομεσίτες.

Βάσει των νέων σχεδίων, το τέλος για τις συναλλαγές σε αξιόγραφα και μετοχές θα μειωθεί σε μόλις 0,01% της αξίας τους, από 0,1% που προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο των Βρυξελλών. Αυτό θα σημάνει πως θα συγκεντρώνονται μόλις περίπου 3,5 δισεκατ. ευρώ, από 35 που προβλέπονταν αρχικά, σε ετήσια βάση.

Εάν προχωρήσουν οι σαρωτικές αλλαγές που σχεδιάζονται, τα αποτελέσματα που θα έχει ο φόρος —τον οποίο προώθησε μεταξύ άλλων η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και θεωρείται δημοφιλής μεταξύ όσων κατηγορούν τις τράπεζες για την παγκόσμια οικονομική κρίση— θα αποδειχθούν πολύ περιορισμένα.

Οι τράπεζες ασκούσαν έντονες πιέσεις εναντίον του φόρου, που πρόκειται να επιβληθεί από τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλα εννέα ευρωπαϊκά κράτη—την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστρία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, την Εσθονία, την Ελλάδα, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Η προσπάθεια θέσπισής του επλήγη επίσης από τις προσφυγές της Βρετανίας εναντίον του. Το Λονδίνο, που έχει διαμηνύσει πως δεν επρόκειτο να εφαρμόσει ποτέ τέτοια φορολογία, φοβόταν ότι θα αναγκαζόταν να τον εισπράττει για λογαριασμό άλλων κρατών-μελών της ΕΕ και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο στο χρηματοοικονομικό κέντρο του Σίτι.

Παράλληλα, ο φόρος μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή πιο σταδιακά: αντί να εφαρμοστεί στις μετοχές, τα αξιόγραφα και κάποια παράγωγα από το 2014, μπορεί την επόμενη χρονιά να ισχύσει μόνο για τις αγοραπωλησίες μετοχών. Τα αξιόγραφα ενδέχεται να μην φορολογούνται για άλλα δύο χρόνια, και τα παράγωγα για ακόμα περισσότερο. Η εφαρμογή του μπορεί εξάλλου να ακυρωθεί τελείως εάν αυτό ωθήσει τους χρηματομεσίτες να συναλλάσσονται εκτός ΕΕ, προκειμένου να αποφεύγουν την απόδοση του φόρου. Υποστηρικτές του μέτρου λένε ότι εάν υπάρξουν τέτοιες μεταβολές, ο φόρος απλά θα αποδειχθεί εντελώς ανούσιος.

"Το ερώτημα σήμερα είναι εάν και κατά πόσον ο λόγος της καγκελαρίου (Μέρκελ) έχει οποιαδήποτε αξία ή εάν η κεντροδεξιά κυβερνητική συμμαχία (στη Γερμανία) υπέκυψε για άλλη μια φορά στην πίεση του χρηματοοικονομικού τομέα", σχολίασε ο Γίργκεν Τρίτιν, εξέχων στέλεχος των Πρασίνων. Ωστόσο, ένας από τους αξιωματούχους που παρακολουθούν στενά την διαδικασία που αφορά τη θέσπιση του φόρου επισήμανε ότι "αυτό το πράγμα θα χρειαστεί να αλλάξει πολύ. Δεν πρόκειται να επιβιώσει με την σημερινή του μορφή".

Οι τροποποιήσεις δεν έχουν ακόμη προταθεί επίσημα, αλλά αποκαλύφθηκαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι είναι ανάμεσα σε εκείνους που χειρίζονται το θέμα.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ