Κλείσιμο

Κομισιόν: «Χαλάρωση» της λιτότητας για Γαλλία, Ισπανία, στροφή στις μεταρρυθμίσεις

Παράταση για την επίτευξη των δημοσιονομικών τους στόχων έδωσε την Τετάρτη σε έξι μέλη της Ε.Ε. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των συγκεκριμένων προτάσεων για τα μέλη της Ένωσης (country-specific recommendations), επιβεβαιώνοντας το κλίμα των τελευταίων ημερών για χαλάρωση της δημοσιονομικής λιτότητας στην Γηραιά Ήπειρο.

Γαλλία και Ισπανία, η δεύτερη και η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αντίστοιχα, έλαβαν παράταση δύο ετών για την μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων. Διετής παράταση δόθηκε επίσης σε Σλοβενία και Πολωνία.

Στον αντίποδα, Ολλανδία και Πορτογαλία έλαβαν παράταση ενός έτους.

Παράλληλα, εκτός της διαδικασίας ελέγχου για υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα βρέθηκαν Ιταλία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία, γεγονός που δίνει στην νέα κυβέρνηση της Ρώμης μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία καθώς λαμβάνει τα πρώτα της «βήματα».

Οι μοναδικές χώρες για τις οποίες δεν εκδόθηκαν συστάσεις ήταν η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, καθότι είναι πλήρωσε ενταγμένες σε πρόγραμμα διάσωσης.

Ο χρόνος να αξιοποιηθεί

Μέσω επίσημης ανακοίνωσής της, η Κομισιόν κάλεσε τα μέλη της Ε.Ε. να αξιοποιήσουν τον επιπλέον χρόνο που τους δόθηκε προκειμένου να επιδιώξουν την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

«Τα κράτη μέλη θα πρέπει τώρα να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους [για την εφαρμογή] διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν [στην τόνωση] της ανταγωνιστικότητας, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Πρέπει να μεταρρυθμιστούμε, και να μεταρρυθμιστούμε τώρα. Το κόστος της αδράνειας θα είναι πολύ μεγάλο», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η «εξελισσόμενη δημοσιονομική προσαρμογή» θα πρέπει να «συνεχισθεί με έναν ρυθμό που αντανακλά την κατάσταση σε κάθε χώρα».

Ειδικά αναφορικά με τη Γαλλία, ο κ. Μπαρόζο τόνισε πως, παρά την διετή παράταση, το χρονοδιάγραμμα προσαρμογής παραμένει «πολύ απαιτητικό».

«Ο επιπλέον χρόνος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σοφά ώστε να αντιμετωπισθεί η παρακμάζουσα ανταγωνιστικότητα της χώρας», τόνισε ο κ. Μπαρόζο.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ