ΕΚΤ: Μειωμένος κατά 18 δισ. ευρώ ο δανεισμός σε επιχειρήσεις τον Απρίλιο

Νέα σημαντική μείωση του όγκου δανείων που παραχωρήθηκαν στις επιχειρήσεις της ευρωζώνης από τον τραπεζικό κλάδο κατέγραψε κατά τον μήνα Απρίλιο, για 12ο διαδοχικό μήνα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, οι πιστώσεις που εγκρίθηκαν για τις επιχειρήσεις της νομισματικής ένωσης κατά τον Απρίλιο συρρικνώθηκαν κατά περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον Μάρτιο, έπειτα από πτώση 2 δισεκατομμυρίων μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στοιχεία της ΕΚΤ, ο όγκος των παραχωρούμενων δανείων παρουσιάζει μεγάλες διαφορές μεταξύ των μελών την ΟΝΕ με τις μεγαλύτερες πιστοληπτικές δυσκολίες να παρατηρούνται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις «χώρες της κρίσης», όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στη χώρα μας, τα δάνεια προς εταιρείες μειώθηκαν κατά 3,4% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2012, με την αρνητική μεταβολή κνα αποκλιμακώνεται ωστόσο οριακά σε σχέση με τον Μάρτιο.

Ακόμα μεγαλύτερες πτώσεις καταγράφηκαν στην Ισπανία (-8,8%), την Ιρλανδία (-5,6%) και την Πορτογαλία (3,5%).

Η συνεχιζόμενη μείωση των πιστώσεων προς επιχειρήσεις αναμένεται να αυξήσει την πίεση που δέχεται η ΕΚΤ προκειμένου να τονώσει τον δανεισμό εντός της ΟΝΕ, παρά το γεγονός ότι τον Μάιο μείωσε σε νέα ιστορικά χαμηλά τα δύο εκ των τριών επιτοκίων που τηρεί.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των κεντρικών επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένου του τρίτου επιτοκίου (Deposit Facility), που αφορά τα χρήματα που καταθέτουν κάθε βράδυ οι εμπορικές τράπεζες στην ΕΚΤ.

Το Deposit Facility βρίσκεται επί του παρόντος στο 0%. Συνεπώς, τυχών μείωση του εν λόγω επιτοκίου σε αρνητικό έδαφος θα σήμαινε πως οι τράπεζες θα πρέπει να καταβάλλουν χρήματα στην ΕΚΤ για να καταθέσουν τα κεφάλαιά τους σε αυτήν.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από Reuters