Ντάισελμπλουμ: «Ανοιχτοί» σε παραχώρηση περισσότερου χρόνου για Πορτογαλία

«Ανοιχτό» στο ενδεχόμενο παραχώρησης περισσότερου χρόνου στην Πορτογαλία προκειμένου να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις είναι το Eurogroup, όπως διεμήνυσε την Δευτέρα ο πρόεδρος του σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Υπάρχει μεγάλη εκτίμηση στο εσωτερικό του Γιούρογκρουπ για το πώς η Πορτογαλία διαχειρίζεται τις προκλήσεις, την ώρα που η οικονομία καταγράφει χειρότερες επιδόσεις από τις προβλεπόμενες», σχολίασε χαρακτηριστικά ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πορτογάλο ομόλογό του, Βίτορ Γκάσπαρ.

«Εάν στη βάση των προσπαθειών αυτών, της συμμόρφωσης και της επίτευξης των στόχων διαρθρωτικής προσαρμογής, απαιτηθεί περισσότερος χρόνος εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών τότε θα μπορούσαμε κάλλιστα να εξετάσουμε το να της παραχωρηθεί περισσότερος χρόνος», συνέχισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας πως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει αυτήν τη θέση.

Την περασμένη εβδομάδα, σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο πορτογάλος πρωθυπουργός Πέντρο Πάσος Κουέλιο είχε αφήσει να εννοηθεί πως η χώρα του ενδέχεται να αναζητήσει τη δυνατότητα να της χορηγηθεί επιπλέον παράταση πέραν του 2014, για το οποίο ο στόχος είναι η μείωση ελλείμματος της χώρας στο 4%.

«Η Πορτογαλική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πλήρως να εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση», όπως υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκάσπαρ σημείωσε πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πλήρως ότι μπορεί να προσφύγουμε στο μέλλον σε περισσότερη ευελιξία ως προς την εκπλήρωση των στόχων μας, αλλά μόνον όταν το απαιτήσουν οι περιστάσεις».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters