Κομισιόν: Δημοσιονομικό κενό για Ελλάδα το 2015-16, μέσα στους στόχους το 2013-14

Η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το τρέχον έτος και το 2014, αλλά θα απαιτηθούν επιπρόσθετες περικοπές δαπανών προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του 2015 και 2016, σύμφωνα με έκθεσή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η επίτευξη των στόχων της διετίας 2015-16 θα απαιτήσει την λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 1,8% του ΑΕΠ για το 2015 και 2,2% του ΑΕΠ για το 2016.

Το δημοσιονομικό κενό εκτιμάται στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής, το ακριβές μέγεθος του κενού και τα μέτρα που απαιτούνται για την κάλυψή του θα συζητηθούν το ερχόμενο φθινόπωρο.

Παράλληλα, στην έκθεση αναφέρεται ότι ο στόχος για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις το 2013 έχει μειωθεί στα 2 δισ. ευρώ, από 2,6 δισ. που ήταν αρχικά.

«Παρά το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην προετοιμασία περιουσιακών στοιχείων προς ιδιωτικοποίηση, η συνολική ταχύτητα της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων παραμένει μη ικανοποιητική», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν.

Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι η χώρα θα επιστρέψει σταδιακά στην ανάπτυξη το 2014, επισημαίνοντας ωστόσο πως η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές θα παραμείνει δύσκολη για πολλά χρόνια μετά το 2014.

Η έκθεση της Επιτροπής έρχεται καθώς το Eurogroup συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, με την Αθήνα να επιζητά την εκταμίευση και της δόσης διάσωσης του δευτέρου τριμήνου, ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από Reuters