Το σλοβενικό πρόγραμμα περικοπών στο Eurogroup

Το πρόγραμμα περικοπών της Σλοβενίας, τα μέτρα της Κύπρου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και η εκταμίευση των δύο επόμενων δόσεων προς την Ελλάδα είναι τα θέματα του σημερινού Eurogroup.

Η μικρή Σλοβενία είναι το νέο προβληματικό παιδί της ευρωζώνης. Οι σλοβενικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Ούρος Κούφερ καλείται να παρουσιάσει σήμερα στους ομολόγους του το πρόγραμμα των περικοπών, με το οποίο η Λουμπλιάνα φιλοδοξεί να αποφύγει την υπαγωγή της σε πρόγραμμα διάσωσης. Με δεδομένο ότι η έκθεση της Κομισιόν για το σλοβενικό πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων θα παρουσιαστεί στις 29 Μαΐου, δεν θα πρέπει μέχρι τότε να αναμένονται οποιεσδήποτε αποφάσεις από το Eurogroup. «Ένα πρόγραμμα στήριξης της Σλοβενίας, δεν τίθεται ως θέμα, ωστόσο η Λουμπλιάνα θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί ταχύτατα και αποφασιστικά», αναφέρουν κύκλοι του Eurogroup.

Σε καλό δρόμο η Ελλάδα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να δώσουν σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 4,2 αναλογούν στον τρέχοντα μήνα και τα υπόλοιπα 3,3 δισ. ευρώ στον Ιούνιο. Το Eurogroup εκτιμά ότι η εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας «βρίσκεται σε καλό δρόμο». Επίσης η Κύπρος αναμένεται να λάβει σήμερα την πρώτη δανειακή βοήθεια ύψους 3 δισ. ευρώ, που αποφασίστηκε τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα είναι το κεντρικό θέμα που θα συζητήσει την Τρίτη το Ecofin. Ζητούμενο για τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ είναι η λήψη αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος με έμφαση στην ανάγκη έναρξης σχετικών διαπραγματεύσεων με χώρες όπως η Ελβετία και το Μονακό.

Πηγή: Deutsche Welle
Πηγή: Σταμάτης Ασημένιος, dpa/ Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη