Σε ιστορικό χαμηλό η δημοτικότητα του ευρώ στη Σουηδία

Η στήριξη των Σουηδών για την ΕΕ μειώνεται ενώ σε ιστορικό χαμηλό έχει φθάσει και η δημοτικότητα του ευρώ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες (7 Μαΐου) από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.

Μόλις 9% των Σουηδών θα ήθελε σήμερα το Ευρώ ως εθνικό νόμισμα. Ταυτόχρονα, μόλις 42% των ερωτηθέντων στηρίζει την συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, συγκριτικά με το 53% το 2010.

«Το ευρώ, είναι δεν είναι αλήθεια, έχει κατηγορηθεί για τα προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία. Και έμμεσα αυτό έχει πλήξει την σουηδική οικονομία», τόνισε στο Sweden's Radio ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, Soren Holmberg.

Η έκθεση δείχνει τις απόψεις των Σουηδών για διάφορες πτυχές της ΕΕ, από την εμπιστοσύνη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι το πώς η συμμετοχή στην ΕΕ έχει επηρεάσει τις εσωτερικές πολιτικές για το αλκοόλ.

Το αποτέλεσμα είναι σαφές- η εμπιστοσύνη προς την ΕΕ έχει μειωθεί σημαντικά από τότε που ξέσπασε η κρίση το 2010.

«Οι Σουηδοί είναι οπορτουνιστές όπως άλλωστε πολλοί άλλοι λαοί, και σήμερα η ΕΕ δέχεται ένα μεγάλο μέρος των κατηγοριών για την οικονομική κρίση που με τη σειρά της επηρεάζει την κοινή γνώμη στη Σουηδία», είπε ο Holmberg.

Ευθύνες στους πολιτικούς

Η Σουηδή Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Birgitta Ohlsson, εξέφρασε την ανησυχία της για τα αρνητικά στοιχεία της έκθεσης, προσθέτοντας ότι η ίδια ως υπουργός και οι άλλοι πολιτικοί έχουν την ευθύνη για αυτά.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα ντιμπέιτ. Και εναπόκειται στα πολιτικά κόμματα να συζητήσουν περισσότερο τα ζητήματα της ΕΕ και να δείξουν πόσο μας επηρεάζουν στην καθημερινότητά μας, πώς επηρεάζουν τον καθένα μας», σημείωσε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι το Κόμμα των Φιλελευθέρων που ανήκει, δεν συζητάει ακόμα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρώ.
Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr