Κύπρος: Μέσα Οκτωβρίου τελειώνει η δεύτερη γεώτρηση της Noble

Στα τέλη Ιουλίου το νωρίτερο θα αρχίσει η δεύτερη ερευνητική γεώτρηση της Noble Energy στο οικόπεδο 12. Σύμφωνα με το νεοδιορισθέντα αντιπρόεδρο της εταιρείας, Keith Elliot, που ανέλαβε καθήκοντα πριν ένα μήνα με ευθύνη την Ανατολική Μεσόγειο, η Noble διαθέτει ένα γεωτρύπανο το οποίο στο παρόν στάδιο είναι δεσμευμένο για γεωτρήσεις στο κοίτασμα Karish του Ισραήλ.

Η εκεί ερευνητική γεώτρηση εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί στα μέσα του Ιούλη, όταν θα μεταφερθεί η πλατφόρμα γεώτρησης στο τεμάχιο 12 για διερεύνηση του Αφροδίτη.

Η διαδικασία θα διαρκέσει 75 με 90 ημέρες, σύμφωνα με τον κ. Elliot, και θα ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβρη το νωρίτερο. Την ίδια ώρα, σημειώνεται πως διαδικασία ανάλυσης των ευρημάτων της δεύτερης γεώτρησης, θα χρειαστεί άλλους περίπου 3 μήνες.

«Όταν οι εμπειρογνώμονες μας ολοκληρώσουν την ανάλυση των ευρημάτων, η ανάλυσή τους ελέγχεται από άλλη ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων», σημείωσε ο κ. Elliot, θέτοντας, έτσι, το χρονικό σημείο της ολοκλήρωσης της δεύτερης ερευνητικής γεώτρησης, μέσα στο 2014.

Ίσως χρειαστούν και περισσότερες γεωτρήσεις

Σημειώνεται, πάντως, πως δύσκολα θα μπορέσει η Noble να περιοριστεί στις δύο ερευνητικές γεωτρήσεις, αφού συνήθως χρειάζονται περισσότερες για έλεγχο των κοιτασμάτων. «Αν χρειαστούν 2, 3, ή 4 γεωτρήσεις, τότε αυτό θα κάνουμε», σχολίασε ο κ. Elliot, ο οποίος συμπλήρωσε πως στην περίπτωση του κοιτάσματος Ταμάρ, που είναι συγκρίσιμο με το Αφροδίτη, χρειάστηκαν δύο «μόνο» γεωτρήσεις διότι από τα ευρήματα προέκυψε απόλυτη ταύτιση των ευρημάτων με τα στοιχεία που είχαν προκύψει και από την σεισμική έρευνα.
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή Κύπρου - Μιχάλης Περσιάνης