Δημιουργία χρηματιστηρίου εμπορευμάτων σχεδιάζουν το ΧΑ και το ΕΒΕΠ

Στη δημιουργία ενός χρηματιστηρίου εμπορευμάτων στον Πειραιά προσανατολίζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης.

Η πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί θέτει το ελαιόλαδο ως πρώτο προϊόν επί του οποίου θα υπογράφονται συμβάσεις, ενώ σε δεύτερη φάση αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση το κρασί, το μέλι, γαλακτοκομικά είδη, το ρύζι, σπόρια, φρούτα, και διάφοροι χυμοί φρούτων.

Σε πιο εξειδικευμένους κωδικούς θα μπουν το αυγοτάραχο, το σουσάμι, η μαστίχα, η τρούφα, και τα σαλιγκάρια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλη Κορκίδη, η ίδρυση μίας οργανωμένης αγοράς για τη διαπραγμάτευση αγροτικών προϊόντων μπορεί να αποτελέσει μία τεράστια πηγή πλούτου.

«Η Ελλάδα με αγροτική παραγωγή περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως, θα μπορεί να υποστηρίξει ένα χρηματιστήριο εμπορευμάτων το οποίο θα είναι βιώσιμο με ετήσιο τζίρο της τάξεως των 122 εκατ. ευρώ, ενώ με 1 δισ. ευρώ τζίρο μπορεί να επιτύχει κέρδη τουλάχιστον 24 εκατ. ευρώ», υπογραμμίζει το ΕΒΕΠ.

Παράλληλα, το επιμελητήριο υπενθυμίζει ότι τόσο οι γειτονικές χώρες, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία, αλλά και ανεπτυγμένες γεωργικά χώρες όπως η Ιταλία και Μ. Βρετανία διαθέτουν εδώ και πολλά χρόνια Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων με δύο επίπεδα αγορών, όπως cash market και παραγωγών auction market, από όπου και μπορεί να επιλεγεί το πλέον κατάλληλο μοντέλο λειτουργίας για την Ελλάδα.
Πηγή: Νίκος Υποφάντης, Newsdesk ΣΚΑΪ