Κλείσιμο

Κομισιόν: Η Κύπρος πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την πρώτη δόση διάσωσης

Η Κύπρος έχει εκπληρώσει όλους τους απαιτούμενους όρους προκειμένου να λάβει την πρώτη δόση του πακέτου διάσωσης, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία είχε πρόσβαση το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η απόφαση για την καταβολή της πρώτης δόσης, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να ληφθεί εντός της εβδομάδας από τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Στην έκθεση της Επιτροπής, επισημαίνεται ότι η συμμόρφωση της Κύπρου με τους όρους του σχεδίου διάσωσής της «είναι θετική», «τόσο στην ουσία όσο και στην διαδικασία», με τη Λευκωσία να έχει ήδη προβεί σε περισσότερες από δώδεκα προαπαιτούμενες ενέργειες.

Τέλος, αναφέρεται ακόμα ότι η Κύπρος σύναψε επίσης συμφωνία με την Ρωσία, με την οποία της δίνεται περιθώριο άλλων δύο ετών για την αποπληρωμή δανείου που είχε λάβει από την Μόσχα, με μειωμένο επιτόκιο 2,5%.

Το διακρατικό δάνειο που είχε εγκριθεί από την Ρωσία το 2011 είχε ύψος 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο 4,5%. Η εξόφλησή του ήταν προγραμματισμένη έως το 2016.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ και DPA