Σόιμπλε για Γαλλία: Το σύμφωνο σταθερότητας επιτρέπει κάποια ευελιξία

Tην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει περιθώριο δύο ετών στη Γαλλία για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, υπερασπίζεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται αύριο Κυριακή του Πάσχα.

Ερωτηθείς από την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδα Bild αν η χαλαρότητα που επιδείχθηκε έναντι της Γαλλίας και της Ισπανίας είναι "σωστή", ο Σόιμπλε απαντά πως "το σύμφωνο σταθερότητας (...) επιτρέπει μια κάποια ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων", σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης τα οποία δόθηκαν το Μεγάλο Σάββατο στη δημοσιότητα.

"Η Επιτροπή είπε επίσης, και είναι πολύ σημαντικό, ότι (αυτή η απόφαση) προσφέρει βέβαια πλεονεκτήματα για να στεφθούν με επιτυχία οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις", πρόσθεσε. "Η Επιτροπή και η (γερμανική) κυβέρνηση είναι εντελώς σύμφωνες: δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στις μεταρρυθμίσεις".

Το Παρίσι πέτυχε τη Μεγάλη Παρασκευή μια αναστολή δύο ετών, έως το 2015, για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως θα υπάρξει φέτος ύφεση στη Γαλλία και προβλέπει αύξηση των ελλειμμάτων η οποία θα συμβάλει σε μια ανησυχητική άνοδο της ανεργίας. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε επίσης την πρόθεσή της να δώσει δύο χρόνια περισσότερα και στην Ισπανία.

Εκπρόσωποι των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ αντιθέτως επικρίνουν με σφοδρότητα την απόφαση των Βρυξελλών. Ο γενικός γραμματέας της CSU (Χριστιανική Κοινωνική Ένωση) Αλεξάντερ Ντόμπριντ απευθύνει μάλιστα προειδοποίηση προς το Παρίσι εκτιμώντας πως δεν χρειάζεται "ειδικό μπόνους για την αποτυχημένη πολιτική" του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.


Πηγή: skai.gr