«Ναι» ΤΑΙΠΕΔ για παραχώρηση 33% του ΟΠΑΠ σε Emma Delta για 652 εκ. ευρώ

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) αποδέχθηκε τη βελτιωμένη προσφορά της κοινοπραξίας Emma Delta για την ιδιωτικοποίηση του 33% των μετοχών και του μάνατζμεντ του ΟΠΑΠ, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

«Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου», αναφέρει μέσω ανακοίνωσής του το ΤΑΙΠΕΔ.

Το τελικό ύψος της προσφοράς της Emma Delta, μοναδικού εναπομείναντα διεκδικητή του ΟΠΑΠ, ανήλθε τελικά στα 652 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά 30 εκατομμύρια σε σχέση με την αρχική πρόταση που είχε υποβάλει η κοινοπραξία.

Όπως αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ, «το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 712 εκ. ευρώ και αποτελείται από τα 652 εκ. [συν] τα μερίσματα της χρήσης του 2012, ύψους 60 εκ. ευρώ, που θα εισπραχθούν από το Ελληνικό Δημόσιο. Το τίμημα αυτό, αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της χρήσης του 2013.

»Τονίζεται ότι εάν δεν ιδιωτικοποιείτο ο ΟΠΑΠ, το Δημόσιο θα εισέπραττε μέρισμα (για τη χρήση του 2013) ύψους μόνο 13 εκ. ευρώ, ενώ για τη δεκαετία θα εισέπραττε μόλις 360 εκ. ευρώ, δηλαδή το 50% περίπου του ποσού που εισπράττει με την αποκρατικοποίηση», συνεχίζει το ΤΑΙΠΕΔ.

Παράλληλα, το Ταμείο υπογραμμίζει ότι η κερδοφορία τους Οργανισμού θα μειωνόταν κατά 6,3 δισ. «στην δεκαετία» λόγω του νέου φόρου της τάξης του 30% που επιβλήθηκε στα μικτά κέρδη των εταιρειών τυχερών παιγνίων από τις αρχές του 2013.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ