Κύπρος: Σήμερα ανακοινώνει τα νέα μέτρα ο Αναστασιάδης

Νέα δέσμη μέτρων εξαγγέλλει το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Το δεύτερο μέσα σε λίγες ημέρες πακέτο μέτρων αφορά τη βελτίωση των παρεχομένων κρατικών υπηρεσιών και στη διαφάνεια, ενώ για τα δημόσιο τα μέτρα περιλαμβάνουν θέματα εναλλαξιμότητας και μετατάξεων.

Για τον εκσυγχρονισμό των θεσμών θα υπάρχει ρύθμιση της θητείας πολιτειακών αξιωματούχων και θα ενσωματωθούν πρόνοιες για έλεγχο των ευθυνών και της ασυλίας κρατικών αξιωματούχων, περιλαμβανομένου του προέδρου της Δημοκρατίας. Θα ανακοινωθεί επίσης η σύσταση και λειτουργία Σώματος Συντονισμού του κυβερνητικού έργου.

Μεταξύ των μέτρων που θα εξαγγελθούν περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική δήλωση περιουσιακών στοιχείων για όλους τους πολιτειακούς αξιωματούχους, καθώς και η σύσταση επιτροπών ελέγχου στα υπουργεία.

Στη Βουλή το μνημόνιο τη Μ. Τρίτη

Στο μεταξύ, το Μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση της Κύπρου με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα τεθούν τη Μεγάλη Τρίτη ενώπιον της Ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής, η οποία θα συγκληθεί εκτάκτως, για συζήτηση των δύο εγγράφων τα οποία, αν εγκριθούν, θα ανοίξουν την πόρτα για το δάνειο των 10 δις, που η χώρα χρειάζεται επειγόντως.

Έκκληση στα κόμματα να ψηφίσουν το μνημόνιο απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. Η πρώτη δόση, αναμένεται να εκταμιευθεί στα μέσα Μαΐου, υπό τον όρο ότι θα εγκριθούν όλα τα εκκρεμούντα μνημονιακά νομοσχέδια.

Δυναμικές κινητοποιήσεις, με εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή, την ώρα που θα τίθεται σε ψηφοφορία το μνημόνιο, ετοιμάζουν από την πλευρά τους αριστερές οργανώσεις.

Σημειώνεται ότι τη Μεγάλη Παρασκευή θα συνέλθει το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για έγκριση της κυπριακής δανειακής σύμβασης και της εκταμίευσης της πρώτης δόσης.
Πηγή: skai.gr