ΕΚΤ: Δύσκολες συνθήκες χρηματοδότησης για τις Ελληνικές επιχειρήσεις

Ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες χρηματοδότησης αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρωζώνη, όπως καταδεικνύουν στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στην επερχόμενη συνεδρίαση της Ευρωτράπεζας τον Μάιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, κατά το εξάμηνο Οκτωβρίου 2012 - Μαρτίου 2013, περίπου το 1/4 των ελληνικών μικρομεσαίων εταιρειών που υπέβαλλαν αίτημα για τραπεζικό δάνειο έλαβαν πλήρη έγκριση, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για επιχειρήσεις στη Γερμανία διαμορφώθηκε κοντά στο 80%.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος, η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τον Μάρτιο μειώθηκε κατά 365 εκατομμύρια σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Η ροή προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις κατέπεσε κατά 132 εκατομμύρια ευρώ.

Παραπλήσια αποτελέσματα καταγράφηκαν σε ολόκληρη την ευρωζώνη, όπου, συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2012, η ροή κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις υποχώρησε κατά 1,3%.

Το ζήτημα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων έρχεται στο προσκήνιο καθώς μαίνεται η συζήτηση μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου για τα επιτόκια της Ευρωτράπεζας, τα οποία επηρεάζουν την χρηματοδότηση των τραπεζών και συνεπώς, εμμέσως, την δανειοδότηση και την ρευστότητα της αγοράς.

Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, όπου δεν αποκλείεται να αποφασισθεί περαιτέρω μείωση των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, θα λάβει χώρα στις 2 Μαΐου στην Μπρατισλάβα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ