Αύξηση 7,4% στις εξαγωγές το Φεβρουάριο

Συνολική αύξηση 7,4% παρουσίασαν τον περασμένο Φεβρουάριο οι εξαγωγές, ωστόσο χωρίς τα πετρελαιοειδή καταγράφεται μείωση κατά 1,7%.

Αυτό προκύπτει από την ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών επί των προσωρινών στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, η συνολική αύξηση υπολογίζονταν σε 6,1%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή η μείωση είχε υπολογιστεί σε 3,7%.

Σε επίπεδο διμήνου (Ιανουάριος- Φεβρουάριος 2013), η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται αυξημένη κατά 11,7%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή η αύξηση περιορίζεται σε μόλις 1,6%.

"Τα νέα στοιχεία των εξαγωγών σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για θεσμικές παρεμβάσεις που ικανοποιούν πάγια αιτήματα του εξαγωγικού κόσμου, όπως παρουσιάστηκαν και στην πρόσφατη συνάντηση του Προεδρείου του ΠΣΕ, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προσδίδουν νέα δυναμική στο όραμα και την καθημερινή πραγματικότητα της εξωστρέφειας στην Ελλάδα" δήλωσε η πρόεδρος του Συνδέσμου, Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Πρόσθεσε πως ήδη τα κίνητρα για απλουστευμένες τελωνειακές διαδικασίες σε Εγκεκριμένους Οικονομικούς Φορείς, αλλά και οι παρεμβάσεις για συμψηφισμούς οφειλών του Δημοσίου προς τους Ιδιώτες, η προσδοκία μείωσης του ΦΠΑ, αλλά και τα σχέδια για Αναπτυξιακή Τράπεζα ΜμΕ, αποτελούν κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση και ουσιαστικά αναπτυξιακά κίνητρα για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Κατέληξε λέγοντα πως για την υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων και για την κεφαλαιοποίηση των θετικών τους επιπτώσεων, θα απαιτηθεί περιβάλλον σταθερότητας στο εσωτερικό και η προβολή μίας θετικής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, με ενισχυμένους ρυθμούς συνεχίστηκε και η αύξηση των εισαγωγών, κατά 7,3% (έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 5,4%) τον περασμένο Φεβρουάριο (στα 3.962,7 εκατ. ευρώ έναντι 3.692,2 εκατ. ευρώ του Φεβρουαρίου του 2012), που όμως αποδίδεται κυρίως αποκλειστικά στα πετρελαιοειδή.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε επίπεδο διμήνου Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2013, όπου συνολικά καταγράφεται αύξηση κατά 7,3%, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών μείωση κατά 1,5%. Η μείωση στις εισαγωγές προήλθε κυρίως από τις χώρες της ΕΕ (-7,1%), την ώρα που οι εισαγωγές από Τρίτες Χώρες σημείωναν αύξηση κατά 21,4%.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΙ με πληροφορίες ΑΜΠΕ