Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση προς την Κύπρο από τον ΕΜΣ

Το Διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) αποφάσισε την Τετάρτη επί της αρχής να χορηγήσει χρηματοδότηση προς την Κύπρο, σε εφαρμογή των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ της 25ης Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος θα λάβει έκτακτη δανειοδότησης έως 10 δις ευρώ. Εξ αυτών των χρημάτων ο ΕΜΣ θα χορηγήσει περίπου τα 9 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ θα συμβάλει με 1 δισ. ευρώ, υπό την όρο της έγκρισης από το δικού του Διοικητικού Συμβουλίου.

«Με τη χορήγηση έως 9 δισ. ευρώ, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης επιδεικνύουν αλληλεγγύη προς την Κύπρο», δήλωσε ο Γερούν Ντάισλμπλουμ, ο οποίος τόνισε ότι η εφαρμογή των προϋποθέσεων που συνδέονται με την δανειακή βοήθεια θα διασφαλίσουν ότι η χώρα θα οικοδομήσει την οικονομία της σε στέρεες βάσεις.

Πρόκειται για το πρώτο πλήρες πρόγραμμα που χρηματοδοτείται απευθείας από τον ΕΜΣ (και όχι από τον προσωρινό μηχανισμό EFSF) δήλωσε ο επικεφαλής του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ, Μέχρι τώρα ο ΕΜΣ έχει χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ισπανίας με 41 δισ. ευρώ. Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ακόμη ότι και μετά από αυτή τη δεύτερη βοήθεια ο ΕΜΣ θα συνεχίσει να έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί ως αποτελεσματική ασπίδα για την ευρωζώνη, καθώς διατηρεί ακόμη το 90% της δανειοδοτικής του ικανότητας, συνολικού ύψους 500 δισ. ευρώ.

Οι πόροι που εγκρίθηκαν την Τετάρτη θα χρησιμοποιηθούν από την Κύπρο για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και τις μεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά και στην ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών της ιδρυμάτων, εκτός από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, δηλαδή την Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής. Η πρώτη δόση αναμένεται να δοθεί το Μάιο. Η στήριξη στην Κύπρο δίνεται υπό τον όρο της εφαρμογής ενός εκτεταμένου προγράμματος, οι βασικοί στόχοι του οποίου είναι η εξυγίανση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Πηγή: Του Νίκου Χρυσολωρά - Καθημερινή