Η Ελβετία έτοιμη να συζητήσει ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών, υπό όρους

Η κυβέρνηση της Ελβετίας είναι έτοιμη να συζητήσει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών τραπεζικού περιεχομένου, αλλά μόνον εάν αυτός ο κανόνας «καταστεί διεθνές πρότυπο», όπως δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Βέρνης, μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο AFP.

Για την ελβετική κυβέρνηση, ένα τέτοιο πρότυπο οφείλει να εφαρμόζεται «σε όλα τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα, αμερικανικά, ευρωπαϊκά και ασιατικά». Εξάλλου, η Ελβετία αξιώνει να διευθετηθούν «όλα τα [νομικά] κενά» σε ό,τι αφορά την εξακρίβωση των στοιχείων των δικαιούχων σε κοινοπραξίες ή άλλες νομικές μορφές του επιχειρείν.

Η τοποθέτηση του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών έρχεται στον απόηχο αναφορών σε διάφορα μέσα μαζική ενημέρωσης ότι η Βέρνη ετοιμάζεται να παραιτηθεί από το καθεστώς του τραπεζικού απορρήτου έως το 2015, ακολουθώντας το πρόσφατο παράδειγμα του Λουξεμβούργου.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι πριν από δύο εβδομάδες η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας, Έβελιν Βίντμερ-Σλούμπφ, σημείωσε ότι η Βέρνη εξετάζει με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις αναφορικά με το τραπεζικό απόρρητο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, ενδεχομένως, κλίνει προς την επίτευξη κάποιας συμφωνίας με την Ε.Ε.

Το ζήτημα του τραπεζικού απορρήτου και το πώς μπορεί να διευκολύνει φοροδιαφυγή έχει έλθει στο προσκήνιο του Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος έπειτα από τη συμφωνία του Eurogroup για διάσωση της Κύπρου.

Έπειτα από την υποχώρηση του Λουξεμβούργου, το οποίο θα απεμπολήσει το τραπεζικό απόρρητο έως τις αρχές του 2015, η Αυστρία είναι η μοναδική χώρα μέλος της Ε.Ε. που εξακολουθεί να αντιστέκεται στις πιέσεις των Βρυξελλών για αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών με τους εταίρους της.

Μπερσέ: Έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά να μην είναι κανένας «αφελής»

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών της Ελβετίας κινήθηκε ο Αλέν Μπερσέ, υπουργός Εσωτερικών της ελβετικής συνομοσπονδίας, σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV5 Monde, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του «είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με παράγοντες και φίλους».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν πρέπει «να είναι κανένας εντελώς αφελής», καθότι, «εφόσον αναζητείται μια συνολική λύση, υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που πρέπει να κάνουν βήματα, μεγάλα βήματα».

«Υπάρχουν πολλές χώρες» οι οποίες οφείλουν να λάβουν μέτρα, ενώ «εμείς έχουμε ήδη κάνει σημαντικά βήματα. Ήδη έχουμε προχωρήσει πολύ, υιοθετήσαμε τα πρότυπα του ΟΟΣΑ», σημείωσε ο Ελβετός υπουργός, αναφερόμενος στους κανόνες για τη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ