Γεωργιάδης: Η πώληση χρυσού δεν αποτελεί προτεραιότητα

Η Κύπρος δεν δίνει προτεραιότητα στην πώληση ενός μέρους των αποθεμάτων χρυσού που διαθέτει, στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της, καθώς ακόμα συνεχίζει να εξερευνά όλες τις δυνατές επιλογές ώστε να εκπληρώσει τους όρους που της έχουν τεθεί από τους εταίρους της, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη πως αναμένει οι περιορισμοί στις κινήσεις συναλλάγματος που επιβλήθηκαν για να αποτραπεί η μαζική φυγή κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες της μετά τη συμφωνία με την Τρόικα τον περασμένο μήνα κι οδήγησε στην αναστολή της λειτουργίας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος για 15 ημέρες πρόκειται να αρθούν «μέσα σε ημέρες ή εβδομάδες».

Ερωτηθείς εάν αυτά τα μέτρα μπορεί να συνεχίσουν να ισχύουν για δύο ή ακόμη και για έξι μήνες, ο Κύπριος υπουργός δήλωσε πως «οπωσδήποτε (δεν θα συνεχίσουν να ισχύουν περιορισμοί) για έξι μήνες. Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε πολύ πιο σύντομα».

Η αποδοχή από μέρους της Κύπρου της πρότασης να πωλήσει αποθέματα χρυσού της κεντρικής τράπεζάς της (ΚΤΚ) αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της δανειακής συμφωνίας της ήταν μια από τις ειδήσεις που προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το ποσό είναι συγκριτικά μικρό, αλλά το προηγούμενο που δημιούργησε η εξώθηση μιας κεντρικής τράπεζας να πωλήσει ένα μέρος των αποθεμάτων χρυσού που διαθέτει συνέβαλε να σημειωθεί η μεγαλύτερη πτώση των τιμών του χρυσού τα τελευταία 30 χρόνια. Επενδυτές και παράγοντες των αγορών ανησυχούν ότι οι κεντρικές τράπεζες ορισμένων από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες που αντιμετωπίζουν κρίσεις κρατικού χρέους μπορεί επίσης να εξωθηθούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κύπρου.

Πάντως, ενώ ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι η πώληση των αποθεμάτων χρυσού είναι μία από τις πολλές δεσμεύσεις που ανέλαβε η Λευκωσία έναντι των διεθνών δανειστών, δεν είναι ένα θέμα που θεωρεί ότι έχει προτεραιότητα.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, θα εκπληρώσουμε όλους τους δημοσιονομικούς στόχους» οι οποίοι τέθηκαν στην Λευκωσία, είπε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου. «Είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχουμε τα ποσά που παραμένουν δική μας ευθύνη ώστε να αποφύγουμε οιαδήποτε ανάγκη να επανέλθουμε και (να καταρτιστεί) ένα νέο πρόγραμμα (προσαρμογής)», είπε ο κ. Γεωργιάδης στην συνέντευξή του στο Reuters, την οποία παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας και το πρακτορείο δημοσίευσε σήμερα.

Αποφεύγοντας επανειλημμένα να κάνει οποιαδήποτε υπόθεση για το χρονοδιάγραμμα της πώλησης χρυσού, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι η αυτή «δεν είναι το πιο σημαντικό (ζήτημα), ούτε το θέμα με την μεγαλύτερη σημασία» στο μνημόνιο δανεισμού συνολικού ύψους 23 δισ. ευρώ.

«Είναι κάτι που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη αλλά δεν είναι κάτι που θα χειριστούμε άμεσα», είπε. Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση της Κύπρου θα επανεξέταζε το ζήτημα της πώλησης εάν εξασφάλιζε από άλλες πηγές τα απαιτούμενα κεφάλαια, είπε: «εφόσον είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε το χρηματοοικονομικό σκέλος των δεσμεύσεών μας, νομίζω ότι όλες οι πιθανότητες πρέπει να εξερευνηθούν και θα εξερευνηθούν. Το ίδιο ισχύει όχι μόνο για αυτό το συγκεκριμένο θέμα, αλλά το όλο πλαίσιο των δεσμεύσεών μας. Αυτό που νιώθω ότι είναι απαραίτητο να επαναλάβω είναι την δέσμευσή μας να εφαρμόσουμε τα πάντα, χωρίς δισταγμό».

Η Λευκωσία θα πρέπει να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος του ποσού μόλις τα 10 από τα 23 δισεκατομμύρια του πακέτου θα προέλθουν από δανεισμό και το κοινοβούλιο, που είχε απορρίψει ένα προηγούμενο σχέδιο συμφωνίας τον Μάρτιο, θα χρειαστεί να εγκρίνει το μνημόνιο τις επόμενες ημέρες. «Νομίζω ότι η βουλή θα αναγνωρίζει πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εδώ που φθάσαμε», εκτίμησε ο Χ. Γεωργιάδης. Οι περισσότεροι όροι του μνημονίου, όπως η αύξηση του φόρου για τις επιχειρήσεις, η περιστολή κρατικών δαπανών και οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων έχουν ήδη εγκριθεί σχεδόν ομόφωνα από τους βουλευτές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή: skai.gr