Κύπρος: Στο μικροσκόπιο της Ερευνητικής μεγάλοι Ελεγκτικοί Οίκοι και οι ελεγκτές των τραπεζών

Οι μεγάλοι Ελεγκτικοί Οίκοι, οι οποίοι ασκούσαν έλεγχο στα οικονομικά των κυπριακών τραπεζών θα βρεθούν στο «μικροσκόπιο» της τριμελούς ερευνητικής Επιτροπής που διερευνά τη χρεοκοπία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής Κύπρου, σχεδόν όλοι οι Διεθνείς Οίκοι που δραστηριοποιούνται εντός Κύπρου φαίνεται να είχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ανάμειξη στα των ελέγχων των τραπεζών.

Συγκεκριμένα σε πρώτη φάση θα τεθούν υπό διερεύνηση τέσσερις Οίκοι. Πρόκειται για τους ERNST & YOUNG, PWC, GRANT THORNTON και KPMG. Ο πρώτος Οίκος λειτουργούσε ως ο Ελεγκτής της Τράπεζας Κύπρου από το 2008 έως το 2013. Οι PWC και GRANT THORNTON ήταν οι ελεγκτές της Λαϊκής Τράπεζας επίσης από το 2008 έως το 2013. Ο τελευταίος Οίκος (KPMG) ήταν ελεγκτής στην «Ελληνική» την τελευταία πενταετία καθώς και σε άλλες τράπεζες στην Κύπρο.

Σύμφωνα με οικονομικό-πολιτικούς κύκλους, με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ», οι Οίκοι «ως αντικειμενικοί εξωτερικοί ελεγκτές , θα έπρεπε στις ετήσιες εκθέσεις (annual reports) να επισημαίνουν τους κινδύνους αλλά και τις όποιες ατασθαλίες οι οποίες ήταν πασιφανείς τότε , δηλαδή όλα αυτά που εντοπίζονται από την έρευνα της ALVAREZ & MARSAL καθώς και από την εσωτερική έρευνα, η οποία διεξάχθηκε στη Λαϊκή Τράπεζα».

Η τελική έκθεση της Επιτροπής με τα πορίσματά της αναμένεται να είναι έτοιμη σε τρεις με τέσσερις μήνες.
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή Κύπρου