Νέα μέτρα λιτότητας 800 εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε η Πορτογαλία

Νέα μέτρα λιτότητας, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε την Πέμπτη η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, δρομολογώντας βαθιές περικοπές στο μισθολογικό κόστος και τις υπηρεσίες που παρέχει ο Δημόσιος τομέας.

Τα νέα μέτρα δεν αποκλείεται να επιφέρουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Οι περικοπές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 0,5% του ΑΕΠ της χώρας, συμφωνήθηκαν έπειτα από μία σχεδόν ολονύχτια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2013 στο 5,5% του ΑΕΠ, και συνεπώς να εξασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διάσωσης, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τους πιστωτές της.

Η ανάγκη για τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας προέκυψε έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απορρίψει τέσσερα εκ των εννέα μέτρων λιτότητας που περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2013, δημιουργώντας ένα εισοδηματικό κενό ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, η Λισσαβόνα διαμήνυσε πως προτίθεται επιταχύνει την εφαρμογή μελλοντικών περικοπών, που είχαν αρχικά σχεδιαστεί για το 2014 και το 2015, να αναδιαπραγματευτεί συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα, και να χρησιμοποιήσει χρηματοδοτικά πακέτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να καλύψει το εναπομείναν χρηματοδοτικό κενό.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ