Θωμόπουλος: Σε στέρεες βάσεις το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στηριζόμενο στα κεφάλαια που έχουν δώσει η ΕΕ και το ΔΝΤ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και στη ρευστότητα που του παρέχει το ευρωσύστημα (ΕΚΤ και Τράπεζα της Ελλάδος- ΤτΕ) έχει ξαναποκτήσει στέρεες βάσεις και δεν πρέπει να γίνονται συγκρίσεις με τις εξελίξεις στην Κύπρο, όπου οι καταθέτες θα καλύψουν τις ζημίες των δύο μεγάλων τραπεζών», επισημαίνει στην Καθημερινή της Κυριακής ο πρώην υποδιοικητής της ΤτΕ και τέως πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Τάκης Θωμόπουλος.

«Μετά την ολοκλήρωση σε μερικές εβδομάδες της ανακεφαλαιοποίησης (έως σήμερα το 80%- 90% των απαιτούμενων κεφαλαίων έχουν ήδη καταβληθεί στις τράπεζες από το ΤΧΣ και τα υπόλοιπα είναι δεσμευμένα σε ειδικό λογαριασμό για τον σκοπό αυτόν) και τις συγχωνεύσεις που θα δημιουργήσουν μεγάλους διεθνείς ανταγωνιστικούς ομίλους, θα ισχυροποιηθεί περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Θωμόπουλος. Και προσθέτει: «Υπ' αυτές τις συνθήκες, η παραφιλολογία (και κινδυνολογία) για τις καταθέσεις, λόγω άγνοιας ή από κακόβουλους (όπως και όταν έλεγαν, το 2010, 2011 και 2012, ότι σε λίγες εβδομάδες η χώρα θα φύγει από το ευρώ), το μόνο που πετυχαίνει είναι να πλήττεται η αξιοπιστία της χώρας, να βαθαίνει η ύφεση και να αυξάνεται η ανεργία».

Ο κ. Θωμόπουλος
διατέλεσε υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος μεταξύ του 1994 και του 2009, ενώ ήταν πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την ίδρυσή του μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2013.
Πηγή: skai.gr