Διαψεύδει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου τα περί πώλησης χρυσού

Διέψευσε το δημοσίευμα του Reuters – που ανέφερε ότι η Κύπρος σχεδιάζει να πουλήσει αποθέματα χρυσού αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση μέρους της διάσωσής της - η Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού.

Με δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ τόνισε ότι η πώληση του χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου «αφορά αποκλειστικά θέμα του Διοικητικού της Συμβουλίου».

Όπως είπε, «τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί, δεν έχει συζητηθεί και ούτε συζητείται αυτή τη στιγμή».

Το Reuters αναφέρει, επικαλούμενο προσχέδιο ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους της Κύπρου, ότι η χώρα συμφώνησε να προχωρήσει στην πώληση χρυσού αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ για ναα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας της.

Στο κείμενο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου, διατυπώνεται επίσης η εκτίμηση ότι η Κύπρος θα εξασφαλίσει περίπου 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ από την διαδικασία εκκαθάρισης της Λαϊκής Τράπεζας και την επιβολή φορολόγησης σε μετόχους, ομολογιούχους και αποταμιευτές με ανασφάλιστες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου.

Η Λευκωσία προβλέπεται να εξασφαλίσει επιπλέον 600 εκατ. ευρώ μέσα σε 3 χρόνια από την αύξηση του φόρου επί του τζίρου των επιχειρήσεων και επί των κερδών των χρηματοοικονομικών τοποθετήσεων.
Πηγή: skai.gr