Έκτακτη επίσκεψη τρόικα σε Πορτογαλία μετά από δικαστική απόρριψη λιτότητας

Έκτακτη επίσκεψη στην Πορτογαλία ετοιμάζει η τρόικα, έπειτα από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας να απορρίψει τέσσερα εκ των εννέα μέτρων λιτότητας που περιλαμβάνονταν στον Προϋπολογισμό του 2013, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου προκάλεσε χρηματοδοτικό κενό ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον έτος. Οι ημερομηνίες της επίσκεψης δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεμήνυσε την Κυριακή πως η Λισσαβόνα οφείλει να παραμείνει πιστή στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της χώρας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε την Δευτέρα πως η Πορτογαλία θα πρέπει να «υιοθετήσει νέα μέτρα εξοικονόμησης πόρων» προκειμένου να αντισταθμίσει την εν λόγω απόφαση.

«Η δικαστική απόφαση δημιούργησε μία αβεβαιότητα η οποία δικαιολογεί αυτή την [έκτακτη] επίσκεψη μεταξύ αξιολογήσεων», σχολίασε εκπρόσωπος του περογαλικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, έχει ήδη ανακοινώσει πως η κυβέρνηση θα προβεί σε βαθύτερες περικοπές δαπανών στις δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να καλύψει το κενό των 1,3 δισ.

Οι περικοπές θα πλήξουν πρωτίστως τους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, της δημόσιας εκπαίδευσης, της δημόσιας υγείας, και κρατικές εταιρείες, γεγονός που δεν αποκλείεται να επιφέρει απολύσεις.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ