Κλείσιμο

ΤτΕ: Ξεχωριστά η ανακεφαλαιοποίηση Εθνικής - Eurobank

Ξεχωριστά θα υλοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακή η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα χρονοδιαγράμματα για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) θα εφαρμοστούν κανονικά, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμούσε η τρόικα.

Όπως σημειώνει η ΤτΕ, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα ολοκληρωθεί «προ του τέλους Απριλίου».

Στο πλαίσιο αυτό, τα τέσσερα ιδρύματα «έχουν ήδη συγκαλέσει – είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών – Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου».

Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα καλυφθούν εξ’ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και τα χρήματα που θα δοθούν για αυτό τον σκοπό «αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα».

«Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος.

Μετά τη συναντήσή του με την τρόικα την Κυριακή το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε κατηγορηματικά ότι «οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι διοικήσεις των δύο τραπεζών απέστειλαν, επιστολές προς την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν είναι πιθανόν να μπορέσουν να «σηκώσουν» το βάρος του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση της κάθε μιας. Με αποτέλεσμα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αρχίζει τις διαδικασίες για να τις αναλάβει και να τις ανακεφαλαιοποιήσει.

Νέα συνάντηση Στουρνάρα-τρόικα την Δευτέρα

Εν τω μεταξύ, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα και της τρόικας τη Δευτέρα, στις 16:00 το απόγευμα, υπογραμμίζοντας ότι ισχύει στο ακέραιο η μεσημβρινή δήλωση του κ. Στουρνάρας περί σημαντικής προόδου σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Υπενθυμίζεται πως η τριμερής είχε επανειλημμένα εκφράσει τον προβληματισμό της για το μέγεθος του ιδρύματος που θα προέκυπτε από την συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank, καθότι υπήρχαν φόβοι ότι θα αυξανόταν το συνολικό κόστος της ανακεφαλαιοποίησης, επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ