Πορτογαλία: Βαθύτερες περικοπές έπειτα από απόρριψη λιτότητας από το Δικαστήριο

Η Πορτογαλία θα προβεί σε βαθύτερες περικοπές δαπανών στις δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα προκύψει από την απόρριψη τεσσάρων μέτρων λιτότητας από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, όπως διεμήνυσε την Κυριακή ο πορτογάλος πρωθυπουργός, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, στο πλαίσιο τηλεοπτικού διαγγέλματος που απηύθυνε.

Ο κ. Κοέλιο παραδέχθηκε πως οι ζωές των πορτογάλων πολιτών «θα γίνουν πιο δύσκολες», αποσαφηνίζοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει αύξηση των φόρων.

Οι περικοπές θα πλήξουν πρωτίστως τους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, της δημόσιας εκπαίδευσης, της δημόσιας υγείας, και κρατικές εταιρείες, γεγονός που δεν αποκλείεται να επιφέρει απολύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το Συνταγματικό Δικαστήριο της νοτιοευρωπαϊκής χώρας απέρριψε τέσσερα από εννέα αμφιλεγόμενα μέτρα λιτότητας που περιέχονται στον προϋπολογισμό του 2013.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την περικοπή των επιδομάτων αδείας των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων, τη μείωση των αδειών ασθενείας, καθώς και των επιδομάτων ανεργίας.

Κατόπιν της απόφασης του δικαστηρίου, συνεδρίασε εκτάκτως το Σάββατο το υπουργικό συμβούλιο της χώρας, με τον γραμματέα του συμβουλίου, Λουίς Μάρκες Γκουέδες, να δηλώνει στους δημοσιογράφους πως η δικαστική απόφαση «θέτει σε κίνδυνο τη σκληρά κερδισμένη αξιοπιστία της χώρας».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ