Πορτογαλία: Δυσαρεστημένη η κυβέρνηση από την απόρριψη των μέτρων λιτότητας

Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο τεσσάρων από τα εννέα μέτρα λιτότητας προκαλεί «σοβαρές δυσκολίες» στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών της.

Μάλιστα έπειτα από έκτακτη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Λουίς Μάρκες Γκουέδες δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η απόφαση "θέτει σε κίνδυνο τη σκληρά κερδισμένη αξιοπιστία της χώρας" που αποκτήθηκε με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο συναντήθηκε για το θέμα με τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα.

Ο πρόεδρος απέρριψε εκ νέου το αίτημα για πρόωρες εκλογές.

«Οι συνθήκες φανερώνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει μέχρι το τέλος της περιόδου», δήλωσε ο πρόεδρος μετά από έκτακτη συνεδρίαση που είχε με τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Την Κυριακή το βράδυ ο κ. Σίλβα θα κάνει δηλώσεις σχετικά με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας.

Πάντως, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα αποδεχθεί την απόφαση του δικαστηρίου.
Την Παρασκευή το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τέσσερα από εννέα αμφιλεγόμενα μέτρα λιτότητας στο φετινό προϋπολογισμό, μια απόφαση που επιφέρει ένα βαρύ κτύπημα στα δημοσιονομικά της κυβέρνησης. Ωστόσο αναλυτές λένε πως η απόφαση δεν θα πρέπει να προκαλέσει κυβερνητική κρίση και αναμένουν ότι θα βρεθούν μέτρα αντικατάστασης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η κυβέρνηση δεν δίνει εκτιμήσεις για το πόσο κοστίζουν τα απορριφθέντα μέτρα, όμως αναλυτές έχουν πει πως τουλάχιστον 900 εκατομμύρια ευρώ καθαρών εσόδων και εξοικονομήσεων καταργούνται. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν το ποσό στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ολόκληρο το πακέτο των μέτρων λιτότητας στον προϋπολογισμό του 2013 ανέρχεται περίπου στα 5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες φορολογικές αυξήσεις όλων των εποχών, οι οποίες στην πλειονότητά τους εγκρίθηκαν.

Την ερχόμενη εβδομάδα στο Δουβλίνο θα πραγματοποιηθεί μια ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία αναμένεται να εγκρίνει την παράταση των ωριμάνσεων των δανείων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

"Η Πορτογαλία αγωνίζεται να καταλήξει, σε αυτή τη συνάντηση, σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους για την παράταση των ωριμάνσεων των δανείων της, η οποία είναι απαραίτητη για την επιτυχή έξοδό μας από το πρόγραμμα το 2013", είπε ο Μάρκες Γκουέδες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ