Κλείσιμο

Χαλάρωση περιορισμών στη ροή κεφαλαίων στην Κύπρο του Μνημονίου

Στην χαλάρωση των περιορισμών στη ροή κεφαλαίων και την εκτέλεση συναλλαγών προέβη την Τρίτη η Κύπρος, λίγες ώρες πριν την οριστικοποίηση του μνημονίου διάσωσης της χώρας, η οποία ακολουθήθηκε από την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε εφαρμογή την Τρίτη, το όριο για τη διενέργεια συναλλαγών που δεν προαπαιτούν την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου αυξάνεται στα 25.000 ευρώ, από 5.000 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, επιτρέπεται εκ νέου η χρήση επιταγών, αξίας έως 9.000 ευρώ ανά μήνα.

Αντίθετα, το ημερήσιο όριο ύψους 300 ευρώ για τις αναλήψεις παραμένει σε ισχύ, όπως άλλωστε και το όριο των 1.000 ευρώ που επιτρέπεται να μεταφέρουν οι ταξιδιώτες που εξέρχονται από τη χώρα.

Η επίμαχη υπουργική απόφαση υπογράφηκε από τον παραιτηθέντα υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, και έχει ισχύ δύο ημερών. Μιλώντας σε δημοσιογράφους αφότου υπέβαλε την παραίτηση του, ο κ. Σαρρής αρνήθηκε να εκτιμήσει το πότε θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί. Κύπριοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως ενδέχεται να χρειαστεί έως και ένας μήνας έως ότου να η κατάσταση να επανέλθει στο κανονικό.

Νέος υπουργός Οικονομικών ορίστηκε ο πρώην υπουργός Εργασίας, Χάρης Γεωργιάδης, ενώ το υπουργείο Εργασίας ανατέθηκε στην η Ζέτα Αιμιλιανίδου μέχρι πρότινος Γενική Δ/ντρια Υπ. Ενέργειας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ