FT για Κύπρο: Νομικές κινήσεις ετοιμάζουν Ρώσοι μεγαλοκαταθέτες

Ρώσοι δικηγόροι μελετούν τις επιλογές χρήσης νομικών μέσων για την προστασία των καταθέσεων πελατών τους στη Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα είχε επικοινωνία με αρκετούς εξ αυτών, όπως γράφει, που ανέλυσαν πιθανές νομικές κινήσεις. Ακόμα και αν αυτές αποτύγχαναν, «θα θόλωναν περαιτέρω την ήδη περίπλοκη νομική κατάσταση που περιβάλλει τη διάσωση», όπως σχολιάζεται.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην προσφυγή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για το ζήτημα των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου και στην υπόθεση του προσωρινού διατάγματος απαγόρευσης του κουρέματος των καταθέσεων.

Προσθέτει ότι επιχειρήσεις στην Ουκρανία, που διατηρούν την ανωνυμία τους, δηλώνουν ότι επίσης εξετάζουν το ενδεχόμενο νομικών προσφυγών ώστε να προστατεύσουν τις καταθέσεις τους και το δικαίωμα ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων τους.

Εντωμεταξύ, Ρώσος επιχειρηματίας δηλώνει στην εφημερίδα ότι την περασμένη Πέμπτη έλαβε τηλεφώνημα από Κυπρίους που προσφέρθηκαν να μεταφέρουν για λογαριασμό του καταθέσεις άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ από τη Λαϊκή στην Ελληνική Τράπεζα, παρά την ισχύ των ελέγχων κίνησης κεφαλαίων. Σε αντάλλαγμα ζητούσαν 200.000 ευρώ.

Ο επιχειρηματίας δηλώνει ότι αρνήθηκε, ενώ οι FT επισημαίνουν ότι δεν έχουν δει επίσημα στοιχεία παράνομων συναλλαγών στις κυπριακές τράπεζες.
Πηγή: skai.gr