Διάσταση απόψεων Γερμανίας – IIF με αιχμή την Κύπρο

Συνεχίζεται η διαμάχη για το αν η απόφαση για την Κύπρο αποτελεί πρότυπο και για άλλες χώρες.

Αποστάσεις από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κρατά η γερμανική κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της Άνγκελα Μέρκελ.

Το τέλος που πρόκειται να επιβληθεί στις μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες της Κύπρου είναι μια κίνηση που γίνεται εφάπαξ και δεν πρόκειται να αποτελέσει υπόδειγμα, ούτε να επαναληφθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Παρομοίως, καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο να αποτελέσει η Κύπρος προηγούμενο για την Ελλάδα, εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο? Κόνορ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν «καθαρές και σημαντικές» διαφορές μεταξύ της κατάστασης στην Κύπρο και αυτής της Ελλάδας.

Ωστόσο, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) ανακοίνωσε ότι η περίπτωση της Κύπρου μπορεί να καταστεί πρότυπο για τη διαχείριση κρίσεων και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το IIF προειδοποιεί τους επενδυτές να έχουν υπόψη τους την περίπτωση της Κύπρου, «ως μια αντανάκλαση του τρόπου με τον οποίο θα γίνεται ο χειρισμός μελλοντικών κρίσεων».

Το Ινστιτούτο, που είχε εμπλακεί στο σχεδιασμό της διάσωσης της Ελλάδας, αποκαλεί την προσέγγιση που ακολουθήθηκε στην Κύπρο ως μια «πολύ έντονη μετατόπιση στην στρατηγική που ακολουθήθηκε νωρίτερα στην κρίση της ευρωζώνης».

Μένει να αποδειχτεί αν η περίπτωση της Κύπρου θα σηματοδοτήσει έναν νέο τρόπο χειρισμού άλλων κρίσεων στην ευρωζώνη, ή αν αποτελεί μοναδική περίπτωση. καταλήγει.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ, Καθημερινή Κύπρου