Εν μέσω ανησυχιών συνεχίζεται η λειτουργία κυπριακών τραπεζών στη Βρετανία

Χωρίς ενδείξεις πανικού από τους καταθέτες και χωρίς προβλήματα συνεχίζεται η λειτουργία των τεσσάρων υποκαταστημάτων της Λαϊκής στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνουν τα κεντρικά της τράπεζας στο Λονδίνο.

Τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters το βράδυ της Δευτέρας, επικαλούμενο πηγές από τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και τη Λευκωσία, ανέφερε ότι μεγάλα ποσά έφυγαν από κυπριακές τράπεζες πριν, αλλά και μετά το «όχι» των Κυπρίων βουλευτών στην αρχική πρόταση του Eurogroup, «χωρίς κανείς να ξέρει πόσα χρήματα έφυγαν και πού πήγαν».

Το τηλεγράφημα έκανε αναφορά στην απρόσκοπτη λειτουργία της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής στη Βρετανία και της τράπεζας Uniastrum στη Ρωσία, το 80% της οποίας ανήκει στην Τράπεζα Κύπρου. Στις τράπεζες αυτές δεν έχει επιβληθεί όριο στις αναλήψεις και στις συναλλαγές.

Η Τράπεζα Κύπρου εδώ και περίπου ένα χρόνο έχει μετατραπεί σε θυγατρική βρετανική εταιρεία, υπαγόμενη πλήρως στους κανόνες χρηματοπιστωτικής λειτουργίας του Σίτι. Αυτό σημαίνει ότι ελέγχεται από την αρμόδια Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (FSA) και ότι οι καταθέσεις των 50.000 πελατών της στη Βρετανία διασφαλίζονται στο πλαίσιο των βρετανικών εγγυήσεων, που καλύπτουν τις πρώτες 85.000 λίρες (περίπου 100.000 ευρώ).

Αντίθετα, οι διαδικασίες ανάλογης μετατροπής του καθεστώτος λειτουργίας της Λαϊκής δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αποτέλεσμα είναι οι 13.000 καταθέτες της τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο να μην υπάγονται στην προστασία των βρετανικών αρχών, αλλά να είναι εκτεθειμένοι σε όποια απόφαση ληφθεί στην Κύπρο.

Την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωπος της Λαϊκής Λονδίνου διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, αφού ο αρχικός φόρος επί των καταθέσεων δεν αφορούσε τα παραρτήματα του εξωτερικού. Η νεότερη συμφωνία ωστόσο αφήνει εκτεθειμένους τους καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ.

Παράγοντες του Σίτι σχολιάζουν ότι ορισμένοι από αυτούς τους μεγαλοκαταθέτες είναι εύλογο να θέλουν να αξιοποιήσουν όσο προλαβαίνουν την απρόσκοπτη λειτουργία της τράπεζας ώστε να διασφαλίσουν τις καταθέσεις τους. Κύκλοι της τράπεζας πάντως διαβεβαιώνουν ότι οι κινήσεις που έχουν γίνει στους λογαριασμούς αυτές τις τελευταίες ημέρες δεν καταδεικνύουν πανικό.

Στα υποκαταστήματα του βορείου Λονδίνου η ροή πελατών αν και αυξημένη κάποιες ώρες, δε μαρτυρά σπασμωδικές κινήσεις. Όσοι έχουν καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ περιμένουν επίσης μεταξύ άλλων να δουν αν τα χρήματά τους, περιουσιακά στοιχεία της «καλής» Λαϊκής, θα μεταφερθούν σε λογαριασμούς της Τράπεζας Κύπρου στην Κύπρο ή στην ανεξάρτητη Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου. «Ανησυχία υπάρχει, αλλά πιστεύω ότι τα λεφτά μου είναι διασφαλισμένα», είπε στο ΚΥΠΕ ένας από τους μικρότερους καταθέτες.

Όσον αφορά τους μεγαλύτερους καταθέτες, που κινδυνεύουν να χάσουν ποσοστό των χρημάτων τους λόγω της εκκαθάρισης της «κακής» Λαϊκής, θα μπορούσαν δυνητικά να ελπίζουν σε αποζημίωσή τους από τις βρετανικές αρχές.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας «βρετανικής λύσης». Σε περίσταση με ορισμένες ομοιότητες, την κατάρρευση της ισλανδικής τράπεζας Landsbanki το 2008, η Βρετανία είχε αποζημιώσει χιλιάδες Βρετανούς πελάτες μετά την άρνηση του Ρέικιαβικ να αναλάβει την κάλυψη των απωλειών ξένων καταθετών. Η εξέλιξη εκείνη ήταν που οδήγησε σε πιέσεις από την Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών προς ξένες τράπεζες, όπως οι δύο κυπριακές, να μετατραπούν σε βρετανικές θυγατρικές.

Η Λαϊκή απασχολεί στη Βρετανία 150 μέλη προσωπικού στα τέσσερα υποκαταστήματά της.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου με επίσημη γραπτή δήλωσή της προς το ΣΚΑΙ σημειώνει ότι δεν υπάρχει «καμία επίδραση στις καταθέσεις» της από τις εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς πρόκειται για βρετανική τράπεζα. «Είμαστε μια ξεχωριστά κεφαλαιοποιημένη βρετανική τράπεζα, που υπάγεται στους βρετανικούς χρηματοπιστωτικούς κανονισμούς και οι καταθέτες μας προστατεύονται από το εγχώριο Σχέδιο Εγγυήσεων Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών», πρόσθεσε εκπρόσωπος της τράπεζας.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο