Παραίτηση του προέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου

Tην παραίτησή του υπέβαλε την Τρίτη ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμη, διαφωνώντας με τους σχεδιασμούς της κυπριακής κυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, καθώς και την πώληση των παραρτημάτων της, χωρίς να υπάρχει συνεννόηση με το ΔΣ της.

Η παραίτηση Αρτέμη είχε αποδέκτη τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή. Η διοίκηση της τράπεζας φέρεται να μην ενημερώθηκε για το διορισμό του διαχειριστή, ενώ διαφώνησε με την αναγκαστική ανάληψη των 9,2 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν στη Λαϊκή από τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης (ELA Emergency Liquidity Assistance) της ΕΚΤ.

Η Κεντρική Τράπεζα
της Κύπρου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ως Αρχή Εξυγίανσης, διόρισε από σήμερα τους Ντίνο Χριστοφίδη και Άντρη Αντωνιάδη ως ειδικούς διαχειριστές για την εκτέλεση των μέτρων εξυγίανσης στην Τρ. Κύπρου και τη Λαϊκή, αντίστοιχα.

Σε υποβάθμιση της Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής Τράπεζας στην κατηγορία D από RD προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Ο οίκος διατήρησε αρνητική την προοπτική της Ελληνικής Τράπεζας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου δήλωσε σήμερα ότι η διάρκεια των ελέγχων για να προληφθούν μεγάλες εκροές κεφαλαίων από το νησί "είναι θέμα εβδομάδων".
Πηγή: skai.gr