Κλείσιμο

Nomura: Κι όμως η Κύπρος είναι συστημική - επικρίσεις για Ντάισελμπλουμ

Την αντίληψη ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να συνιστά συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη αμφισβητεί ο οικονομολόγος του ιαπωνικού οίκου αξιολόγησης Νomura Jacques Cailloux. Όπως αναφέρει, το αμερικανικό κραχ του μεσοπολέμου κατέδειξε ότι ένα μικρό σοκ μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση σε όλο το σύστημα.

Σύμφωνα με το γάλλο οικονομολόγο οι ηγέτες της ευρωζώνης χρειάζεται να πράξουν τρία πράγματα για την αντιμετώπιση της κρίσης και μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει τίποτε αυτά:

1) Εξάλειψη της αμφιβολίας για απώλειες στις τραπεζικές καταθέσεις με το να δοθεί η εντύπωση ότι το 100% των καταθέσεων είναι ασφαλή και τα μετρητά είναι πιο ασφαλή στις τράπεζες απ’ ό,τι κάτω από το στρώμα
2) Να δοθεί μια αξιόπιστη πολιτική απάντηση στην κρίση και
3) Οι φορείς χάραξης πολιτικής να μιλούν με μια φωνή.

Ο Cailloux αναφέρθηκε και στις αρχικές δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ πως το νέο μοντέλο που δημιουργεί η κυπριακή διάσωση θα σημαίνει στο εξής την επιβάρυνση των μεγαλοκαταθετών, των μετόχων και των ομολογιούχων, τονίζοντας ότι εκφράζει την τυπική σκληρή ολλανδική άποψη. «Εξέφρασε προσωπική άποψη ως Ολλανδός και όχι ως επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης» ανέφερε.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ