ΗΠΑ: Σημαντικό να θεμελιωθεί η επιστροφή Κύπρου σε σταθερότητα και ανάπτυξη

Τη συμφωνία του Eurogroup για τη διάσωση της Κύπρου χαιρέτησαν την Δευτέρα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να σημειώνει ωστόσο πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις έως ότου να οριστικοποιηθεί το πακέτο διάσωσης, το οποίο και θα περιλαμβάνει τους συντελεστές φορολόγησης των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή.

«Είναι σημαντικό να τεθούν τα θεμέλια για την επιστροφή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και ανάπτυξης στην Κύπρο», σημείωσε χαρακτηριστικά μέσω ανακοίνωσής του το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι η σταθερότητα της ευρωζώνης είναι σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις προσεκτικά, καθώς οι λεπτομέρειες οριστικοποιούνται και η συμφωνία τίθεται σε εφαρμογή», συμπλήρωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Eurogroup για τη διάσωση της Κύπρου, Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια «καλή» και σε μια «κακή» τράπεζα, με την «καλή» να συσσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της, το «καλό» τμήμα θα πάρει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, αλλά μέρος των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου, η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, και την εκκαθάριση της Λαϊκής.

Η όλη διαδικασία θα χρηματοδοτηθεί από τους μετόχους, τους ομολογιούχους και όσους έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στα δύο ιδρύματα, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ποσοστό του «κουρέματος» που θα υποστούν οι μεγαλοκαταθέτες άνω των 100.000 ευρώ σε κάθε μία από τις δύο τράπεζες δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ