Κύπρος: Εκτόξευση του κυπριακού χρέους κατά 1 δισ. ευρώ σε μερικούς μήνες!

Για εκτόξευση του κυπριακού δημόσιου χρέους κατά 1 δισ. ευρώ μέσα σε διάστημα ολίγων μηνών κάνει λόγο η κυπριακή κυβέρνηση επικαλούμενη στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιρρίπτοντας έτσι ουσιαστικά ευθύνες στην κυβέρνηση Χριστόφια.

Σύμφωνα
με πληροφορίες, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε στον Κύπριο πρόεδρο την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, πριν από την δραματική συνεδρίαση του Εurogroup, ότι παρέλαβε δημόσιο χρέος 2,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που σύμφωνα με στοιχεία του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών το τρίτο τρίμηνο του 2012 το δημόσιο χρέος δεν ξεπερνούσε τα 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, έως το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε ανέλαβε τα καθήκοντα του ο κ. Αναστασιάδης, υπήρξε αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το Εurogroup και η τρόικα επιμένουν σε λύση έως το Σάββατο ή το αργότερο την Δευτέρα, ωστόσο η Κυπριακή Βουλή συζητούσε μέχρι το μεσημέρι σε επίπεδο Επιτροπής Οικονομικών τα κυβερνητικά νομοσχέδια για την διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Η Λευκωσία επικεντρώνεται σε μία συνδυασμένη λύση για εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας με δημιουργία «καλής» και «κακής» τράπεζας και «κουρέματος», με στόχο να εξέλθει από την κρίση, μετά την καταψήφιση από την Βουλή της απόφασης του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων και την αρνητική απάντηση της Μόσχας στις προτάσεις για εξαγορά τραπεζών και επένδυση στα ενεργειακά αποθέματα.

Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογο Σεργκέϊ Λαβρόφ, ωστόσο, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Οι προσπάθειες δεν εγκαταλείφθηκαν και αναμένεται τηλεφωνική συνομιλία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών με τον Ρώσο ομόλογό του εντός της βδομάδας, καθώς η Μόσχα φαίνεται να μην έχει κλείσει οριστικά την πόρτα στην πρόταση της Λευκωσίας για επιμήκυνση του δανείου, ενώ ενδιαφέρον επιδεικνύεται και για τη δημιουργία του τερματικού σταθμού επεξεργασίας φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία ενδιαφέρεται πρωτίστως να είναι διαρκώς παρούσα στο παιγνίδι διαμόρφωσης των τιμών των παραγώγων υδρογονανθράκων. Εξ άλλου και η Κύπρος κάνει το παν για να διασώσει τη συμφωνία διπλής φορολογίας με την Ρωσία.

Επαφές έκανε η Λευκωσία και προς την κατεύθυνση της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου με συνομιλίες του κ. Κασουλίδη με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑMΠΕ