Κλείσιμο

FT: Απόρριψη του εναλλακτικού σχεδίου της Κύπρου από την τρόικα

Για απόρριψη του εναλλακτικού σχεδίου της κυπριακής κυβέρνησης από την τρόικα κάνουν λόγο οι Financial Times.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ορισμένα στοιχεία του κυπριακού πλάνου Β, όπως άντληση 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την εθνικοποίηση ταμείων πρόνοιας και η έκδοση ομολόγων βασισμένων σε μελλοντικά έσοδα από την αξιοποίηση φυσικού αερίου, εξακολουθούν να θεωρούνται μη αποδεκτή βάση εκκίνησης από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

«Έγινε κάποια συζήτηση για επιστροφή στο αρχικό σχέδιο φορολόγησης των τραπεζικών [καταθέσεων]. Ωστόσο, υπάρχουν ενστάσεις από την Κεντρική Τράπεζα [της Κύπρου]», αναφέρει πηγή των FT, η οποία έχει γνώση των διαπραγματεύσεων.

Πέραν αυτών των στοιχείων, η πρόταση της Λευκωσίας περιελάμβανε το διαχωρισμό της Λαϊκής Τράπεζας σε ένα «καλό» τμήμα, που θα αναλάμβανε όλες τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, και ένα «κακό» τμήμα, όπου θα διοχετεύονταν όλες οι καταθέσεις που υπερβαίνουν τις 100.000.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έδωσε προθεσμία στη Λευκωσία έως την Δευτέρα, 25η Μαρτίου, προκειμένου να βρει μία λύση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των τραπεζών. Σε διαφορετική περίπτωση, η ΕΚΤ θα διακόψει την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης στις κυπριακές τράπεζες, ενδεχόμενο που θα οδηγούσε στην κεφαλαιακή κατάρρευσή τους.

Η κατάσταση έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολη για τη Λευκωσία έπειτα από την άκαρπη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για χρηματοδοτική υποστήριξη της Κύπρου από τη Ρωσία. Οι διαβουλεύσεις έλαβαν χώρα στη Μόσχα μεταξύ του κύπριου υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, και του ρώσου ομολόγου του, Άντον Σουλιάνοφ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο