Eurogroup: Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα η τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα έληξε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, χθες το βράδυ (Πέμπτη), καθώς οι εναλλακτικές προτάσεις που υπέβαλλαν οι Κυπριακές αρχές, ώστε να αποφευχθούν απώλειες στις υψηλές καταθέσεις, δεν εξετάστηκαν επί της ουσίας από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αυτό συνέβη διότι, οι Κυπριακές αρχές δεν είχαν παρουσιάσει το λεγόμενο «Σχέδιο Β'» στην Τρόικα πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης, ούτως ώστε να αξιολογηθεί, προκαλώντας τη μήνι ορισμένων υπουργών της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, το Eurogroup ζήτησε από τη Λευκωσία να καταθέσει το συντομότερο δυνατό την πρότασή της αναφορικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικού της κενού.

Με ανακοίνωσή του μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, το Eurogroup αναφέρει ότι είναι έτοιμο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά με παράλληλο σεβασμό των παραμέτρων που έχει θέσει.

Επιβεβαιώνει δε, "τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση."

Δεν υπάρχει φόβος για τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, τόνισε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.

Εντωμεταξυ, κατατέθηκαν προς ψήφιση στην αρμόδια επιτροπή της κυπριακής Βουλής τρία από τα εννέα νομοσχέδια που είναι έτοιμα. Το ν/σ για τους περιορισμούς διακίνησης κεφαλαίων ΕΔΩ.

Πλέον, σχεδιάζεται νέα σύγκλιση του Eurogroup τις επόμενες ώρες, υπό την προϋπόθεση και μόνο ότι η Λευκωσία θα υποβάλλει αξιόπιστο σχέδιο που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Κυπριακού χρέους, στη βάση όσων συμφωνήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και θα έχει την έγκριση της Τρόικας και μόνον αυτής.

Εντωμεταξυ, σήμερα το πρωί (10:00) θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής στην οποία θα κατατεθούν για ψήφιση δυο από τα εννέα νομοσχέδια που είναι ήδη έτοιμα.

Αφορούν μεταξύ άλλων τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης, περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές των τραπεζών, αύξηση του εταιρικού φόρου, ιδιωτικοποιήσεις και το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, καθώς, όπως ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η παροχή ρευστότητας στις Κυπριακές τράπεζες θα συνεχιστεί μόνο μέχρι την 25η Μαρτίου.



Πηγή: skai.gr