Eurogroup προς Λευκωσία: Καταθέστε την πρότασή σας το συντομότερο (upd)

Να καταθέσει το συντομότερο δυνατό την πρότασή της αναφορικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικού της κενού καλεί τη Λευκωσία το Eurogroup.

Με ανακοίνωσή του μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, το Eurogroup αναφέρει ότι είναι έτοιμο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά με παράλληλο σεβασμό των παραμέτρων που έχει θέσει.

Επιβεβαιώνει δε, "τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση."

Δεν υπάρχει φόβος για τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, τόνισε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.

Εντωμεταξυ, κατατέθηκαν προς ψήφιση στην αρμόδια επιτροπή της κυπριακής Βουλής τρία από τα εννέα νομοσχέδια που είναι έτοιμα. Το ν/σ για τους περιορισμούς διακίνησης κεφαλαίων ΕΔΩ.

Η ανακοίνωση:

"Το Eurogroup διεξήγαγε τηλεδιάσκεψη προκειμένου να προβεί σε απολογισμό των εξελίξεων στην Κύπρο.

"Το Eurogroup είναι έτοιμo να συζητήσει με τις κυπριακές αρχές ένα σχέδιο νέας πρότασης, που αναμένει από τις αρχές της Κύπρου να υποβάλουν το ταχύτερο δυνατό.

"Το Eurogroup, στη συνέχεια, με βάση την ανάλυση της τρόικας που πρέπει να πραγματοποιηθεί, είναι έτοιμο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πρόγραμμα προσαρμογής, με παράλληλο σεβασμό των παραμέτρων που ορίστηκαν νωρίτερα από το Eurogroup. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων, οι αρχές θα της Κύπρου θα πρέπει να νομοθετήσουν τα στοιχεία μιας τέτοιας συμφωνίας.
Το Eurogroup επιβεβαιώνει τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση

"Το Eurogroup επιβεβαιώνει τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι έτοιμα να βοηθήσουν τον κυπριακό λαό στις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες και να είναι έτοιμα για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της."


Στο μεταξύ, την πεποίθησή του ότι η διάσωση της Κύπρου αναπόφευκτα θα περιλαμβάνει την φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων που τηρούνται στη Μεγαλόνησο εξέφρασε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο πλαίσιο εμφάνισής του ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ